Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

Facebook

Szótár

Ajakherpesz:lásd: herpesz.

Afázia: Annak a tünetnek a neve, amelynek lényege, hogy a beteg nem tudja a gondolatait szóban vagy írásban kifejezni, vagy nem érti azt, amit mások neki mondanak, miközben jó a hallása. Ez a tünet annak a jele, hogy valamilyen rendellenesség van az agyban. A görög aphaszia = elnémulás szóból ered, a- = nem, phémi = mond.

Akadémikus: Mint jelző: elméleti, a gyakorlattal nem feltétlenül összhangban álló. Túlzottan elméleti, nem gyakorlatias.

Akné: A pattanás, mitesszer orvosi nyelvben használt neve. A görög akmé = csúcs szóból származik.

Akupunktúra: Az acus = tű és a punctura = szúrás szavakból. Ősi kínai gyógyítási módszer. Kínai nevén: Zhen Jiu. Jelentése szúrás és égetés, tágabb értelemben azt jelképezi, hogy ez a gyógymód a bőrre ható ingerekkel (lézer, elektromos impulzus, köpöly* stb.) igyekszik befolyásolni a szervezet általános állapotát. Az akupunktúra, mint gyógymód, a testet egységes energiaáramlási rendszerként szemléli és kezeli. A betegségeket az energiaáramlásban keletkezett zavarokra vezeti vissza. Az energiaáramlásnak vannak jól ismert útvonalai, kereszteződései, csomópontjai. Az akupunktúra pl. kis tűk beszúrásával vagy más módon ebbe az energia áramlási rendszerbe avatkozik be azért, hogy helyreállítsa az egyensúlyt. Nagyon eredményes módszer. Igazán hozzáértők kezében varázslatosan működik.

Allergia: Túlérzékenység. Abban nyilvánul meg, hogy az allergiás személynél valamilyen anyag jelenléte szokatlanul heves reakciót vált ki a szervezetben. Például a mogyoró fulladásos panaszokat okozhat valakinél, aki úgymond allergiás erre az élelmiszerre. Tapasztalataim szerint egy legyengült szervezet nagyon sok tényezőre felfokozottan, túlzott mértékben reagál, egyfajta hisztérikus választ ad olyasmire is, ami egy jó állapotban lévő test számára teljesen semleges, közömbös. A vitaminfogyasztók visszajelzései is ezt támasztják alá. Az immunrendszer megerősítése enyhíti, mérsékli vagy teljesen kikapcsolja az allergiákat. Az orvostudomány mai gyakorlata az immunrendszer gyengítésével, azaz éppen az ellenkező irányba menve próbálja csillapítani a tüneteket. De csak a tüneteket!

Alternatív: Alternatíva = az egyik szabadon választható lehetőség. A lényege az, hogy szabadon választható. A gyógyítás területén ez azt jelenti, hogy a hivatalos orvostudomány módszerei mellett vagy helyett lehetőségünk van más eljárás mellett dönteni. Ismert alternatív módszerek: akupunktúra*, homeopátia*, diétaterápiák*, healing* és sok más egyéb lehetőség.

Aminosavak: A fehérjéket felépítő alapanyagok. Az elnevezés arra utal, hogy az aminosav, a származását tekintve, kapcsolatban áll az ammóniával, illetve a savakkal megegyező tulajdonsággal is rendelkezik. Ha a fehérjéket hosszú gyöngysorokként képzeljük el, akkor az aminosavak a láncot felépítő különböző színű és méretű gyöngyszemek lennének.

Anatómia: Az emberi test felépítését, szerkezetét tanulmányozó és azt leíró tudomány.

Angolkór: D-vitamin hiányában kialakuló csontgyengeség. A D-vitamin hiánya miatt a csontokba nem tud beépülni a szilárdságért felelős kalcium. Így a csontok lágyak maradnak, és pl. az alsó végtag már a testsúly terhétől is meggörbül.

Anorexia: Kóros étvágytalanság, amely kóros lesoványodáshoz vezet. Az a = nem és orexis = étvágy szavak összetételéből.

Antiallergén: Az allergia ellen ható, az allergia tüneteit enyhíteni szándékozó gyógyszer jelzője.

Antibiotikum: Az anti = ellen és a biotikum = az életért szavakból. Jelentése: az élet ellen ható. Ideális esetben olyan szer, amely csak a testben károsan elszaporodott baktériumokra hat, de a hasznos baktériumokra és magára a szervezetre nem. Ilyen antibiotikum sajnos nem létezik. A legismertebb, régóta használt, és sok szempontból a legjobb antibiotikum a Penicillin. Ez szokásos adagokban magával az emberi szervezettel nem lép reakcióba, eltekintve az olykor tapasztalható penicillin allergiától. Csak a baktériumokra hat. Ugyanez a későbbiekben kifejlesztett legtöbb antibiotikumról nem mondható el, és éppen abból fakadóan, hogy az emberi testtel is kölcsönhatásba lépnek, sajnos vannak mellékhatásaik. Az antibiotikumok nem tudnak különbséget tenni az elpusztítandó egyféle és a hasznos, megkímélendő több százféle baktérium között, így még a legszelídebb ilyen szer alkalmazása is ahhoz hasonló, mint amikor „ágyúval lövünk verébre”. Az antibiotikus kezelésnek sajnos hasznos, nélkülözhetetlen baktériumok is áldozatául esnek, amely az általános egészség gyengülését eredményezi.

Antidepresszáns: Anti = valami ellen, depresszió = kóros lehangoltság. Olyan gyógyszernek nevezett anyag, amely a lehangoltság valós okainak feltárása és kezelése helyett a tüneteket próbálja semlegesíteni.

Anti-DNS: Teljes neve: anti-DNS-antitest. A beteg szervezete által a DNS* ellen termelt ellenanyag (antitest). Ennek az anyagnak a mennyiségét vizsgálják bizonyos autoimmun betegségben szenvedőknél. A görög anti = szemben, ellen és a DNS szóból.

Antioxidánsok: Olyan anyagok, amelyek megvédik a szervezet saját értékes anyagait attól, hogy a tápanyagok elégetése illetve a védekező rendszer működése során károsodjanak. Mivel védik a szervezet anyagait az elhasználódástól, ezért öregedés-gátlónak is nevezik őket. A görög anti = ellen és az oxidáns = oxigén jelenlétében elégető szavakból.

Anyagcsere: A szervezetben lezajló sokféle kémiai folyamat összessége, amelyek eredményeként energia szabadul fel, illetve beépülnek vagy újra cserélődnek a testet felépítő anyagok.

Apátiás: Az apátia egyfajta közöny, beletörődés az adott helyzetbe. Olyan állapot, amikor a szervezet már egyáltalán nem is reagál a külső vagy belső ingerekre.

Artéria: Verőér. Az a típusú ér, amely a szívből az oxigénnel dúsított friss vért a tesztrészeknek, szerveknek szállítja. Minden a szívtől elfelé vezető eret artériának nevezünk. Az artériák fala a szívveréssel, azaz a szív pumpálásával együtt kitágul, majd összehúzódik, azaz lüktet, „ver”, ezért nevezik őket verőérnek. Ez a lüktetés a test néhány helyén, ahol az ilyen ér közel van a testfelszínéhez, ujjal tapintható. A pulzál, azaz lüktet szóból eredően, ezt a tapintható lüktetést nevezzük pulzusnak.

Aszkorbinsav: A C-vitamin kémiai elnevezése.

Autoimmun: Auto = saját maga, immun = a védekező-, ellenálló képességgel kapcsolatos. Autoimmun betegség: az orvosi magyarázat szerint olyan betegség, ami annak következtében jön létre, hogy a szervezet idegenként ismeri fel a saját anyagait, azokat megtámadja, ezért a szervezet saját védekező rendszere által károsodik. Autoimmun = saját maga ellen védekezik. Természetesen szükségtelenül, hiszen saját anyagainkat barátként kellene felismernie.

Ayurvédikus: Az Ayurvédikus orvoslás India 5000 éves múlttal bíró gyógyászati rendszere. Szó szerinti fordításban az Ayurveda = „Élet Tudománya”, ahol az ayur az életet, a véda pedig a teljes, tökéletes tudást jelenti. Az Ayurvedát nevezik az „Orvostudományok Anyjának” is, mivel egyetemes elvei az évezredek folyamán szinte valamennyi főbb gyógyászati rendszer alapjául szolgáltak.

Ásványi anyag: A talajban és a kövekben megtalálható természetes eredetű anyagok. Ásványi anyag például a kalcium, nátrium, kálium, vas, magnézium, kén, foszfor. Az emberi test felépítéséhez és működéséhez nélkülözhetetlenek. Például egy átlagos felnőtt testében, főként a csontokban és a fogakban, hozzávetőleg 1 kg kalcium található.

Baktérium: A baktériumok egysejtű növények és nem állatok. Többnyire igényesek, kényesek és nagyon érzékenyek a környezeti változásokra. Legtöbbször nem könnyű életben tartani őket. A növények növekedéséhez és szaporodásához, legyen az egy egysejtű vagy kiskerti vetemény vagy éppen szobai cserepes dísznövény, megfelelő táptalajra van szükség. Ennek hiányában elpusztulnak. A baktériumok túlnyomó többsége nélkülözhetetlen a biológiai egyensúly fennmaradásához. Nagyon sok közülük létfontosságú az emberi szervezet egészséges működéséhez. Olykor némelyikük túlzottan elszaporodhat a szervezetben, és azt a látszatot keltheti, mintha „megtámadta” volna azt. Ez tévedés. A szervezetünkkel történő helytelen bánásmód teremtett számukra táptalajt. Ők csak növekednek és szaporodnak ebben. Az antibiotikus kezelés soha nem szünteti meg a táptalajt, csak az abban szaporodó baktériumokat pusztítja el ideig-óráig. A háztartási fertőtlenítőszerek forgalmazói a reklámjaikkal hamis képet alakítanak ki a baktériumokról, azáltal, hogy a WC káva alatt vicsorgó, a család életére törő, gonosz kis manókként ábrázolják őket. Körülbelül annyi gonoszság szorult beléjük, mint a nappalit díszítő cserepes orchideába.

Beri-beri: A B1-vitamin súlyos hiányában kialakuló halálos kimenetelű betegség. Alapvetően két formája ismeretes, attól függően, hogy milyen tünetek állnak az előtérben. Az egyik típusnál az idegrendszeri tünetek hangsúlyosak, mint például bénulások, mozgászavarok, érzészavarok. A másik formánál a keringési elégtelenség tünetei a meghatározóak, mint a végtagok vizenyős duzzadása. Ma már a halálos kimenetelű beri-beri-t viszonylag ritkán előfordulónak tartják, bár az is előfordulhat, hogy nem is gondolva a lehetőségre, fel sem ismerik. Az biztos, hogy a B1-vitamin hiányának kevésbé drámai tünetei mindennaposnak számítanak. Ilyenek például az idegesség, ingerültség, üldöztetéses téveseszmék*, agresszivitás, rossz alvás, rémálmok, feledékenység. A B1 hiány tünetei, B1-vitamin bevitelekor nagyon rövid idő (akár órák, napok) alatt látványosan javulnak.

Betiltott, nehezen elérhető gyógymódok: Olyan gyógymódok összefoglaló neve, amelyek sértik az uralkodó gyógyászati nézeteket és anyagi érdekeket, ezért akár az állami hatalom eszközeivel is igyekeznek azokat ellehetetleníteni. Ilyen például a B17-vitamin alkalmazása a rák gyógyításában, a Gerson-terápia*, a megszokottnál nagyobb adagokat alkalmazó egyéb vitamin-terápiák, a homeopátia* eredeti formája és így tovább.

Béres József (1920–2006): Mezőgazdasági mérnök és biokémikus. Mérnöki diplomája megszerzése után kutatóként kezdett dolgozni, később doktori fokozatot szerzett. Kutatásai során felismerte, hogy a modern mezőgazdálkodás hatására a termőföldnek nincs ideje„feltöltődni” a szükséges nyomelemekkel, így a megtermelt növények egyre kevésbé lesznek ellenállóak, gyorsabban tönkremennek. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy a kimerült, hiányos talajon nevelt növényekből az állatok és az emberek sem szerezhetik meg az egészségükhöz nélkülözhetetlen nyomelemeket. Összeállított egy nyomelem készítményt (Béres Csepp), amellyel csodaszámba menő eredményeket ért el, például a daganatos megbetegedések területén. Hosszú ideig komoly támadásoknak volt kitéve a hivatalos orvoslás és a hatóságok részéről. 1975-ben még bűnvádi eljárás alá is helyezték „kuruzslás” vádjával.

Bioindikátor: Természetgyógyászati vizsgálati módszer, amely a test egészségi változásainak mérésére szolgál. A latin bio = élet, élő dolgokkal kapcsolatos és indicare = jelez szavakból. A bioindikátor valamilyen természetes élettani folyamat változását méri, és ebből von le következtetéseket. Ez lehet például az izomerő változásának vizsgálata, amikor a páciens egyik kezébe adjuk a neki szánt egészségjavító szert, a másik kezén pedig vizsgáljuk az izomerő változását. Azt a szert szokták jónak tartani, amelyik növeli az izomerőt.

Biokémiai: Az életformák és a vegyi anyagok közötti kölcsönhatással kapcsolatos. Bio = élet, élő dolgokkal kapcsolatos, amely a görög biosz = élet, életmód szóból ered. Kémiai = vegyi anyagokkal kapcsolatos vagy azokra jellemző, amely az arab al-kímija = a vegytan szóból ered.

Biológiai: Az élő anyagok, növényi, állati és emberi szervezetek életműködésének jelenségeivel és törvényszerűségeivel kapcsolatos. A görög biosz = élet és a logosz = valaminek a tanulmányozása szavakból.

Bizarr: Különös, furcsa, szokatlan, torz. Az olasz barocco = bizarr, különleges szóból ered.

Bőrfarkas: Nagy vörös foltokat okozó, a szöveteket elroncsoló bőr-tbc. Orvosi nevén Lupus vulgaris. A latin lupus = farkas, és a vulgaris = szokványos, köznapi, közönséges szavakból ered.

B17-vitamin: A keserű magvakban, mint például a mandula és főként a sárgabarackmagban megtalálható vitamin. A rák természetes gyógyításának igen hatékony anyaga. Sajnos a gyógyszermaffia, helyesebben az általa befolyásolt amerikai egészségügyi hatóságok sokat tettek annak érdekében, hogy hamis tudományos jelentésekkel lejárassák és kiszorítsák a hivatalos orvoslás keretei közül. Ma sok országban ezért nem is engedélyezik a forgalmazását. Hazánk is ezek közé tartozik. A B17-vitamin történetének teljes leírását, felhasználási lehetőségeit, eredményeit Edward G. Griffin A világ rák nélkül című könyvéből lehet megismerni.

Cenzúrázott: A cenzúra szóból. Cenzúra: az a tevékenység, amikor valamilyen információt megszűrnek, hogy a közönség csak azt láthassa, hallhassa, olvashassa, amit a cenzúrázó szeretne. Jelenleg az egészségünkkel kapcsolatos információk esnek át egy cenzúrán, így egyszerű és természetes módszerek nem jutnak el a közönséghez. Az ókori Rómában cenzornak nevezték azt a főtisztviselőt, aki az adók megbecslésével és az erkölcsök felügyeletével volt megbízva. A latin censere = felmér, vélekedik szó nyomán.

Cenzúrázott Egészség: Dr. Lenkei Gábor első, 2003-ban kiadott könyve. Lerántja a leplet a gyógyszermaffia világszintű működéséről, és egy olyan, mindenki által könnyen követhető táplálkozási rendszert ajánl, amellyel egészségünk sokkal jobban fenntartható lenne. A könyv Magyarországon több mint 130.000 példányban kelt el.

Colgan, Michael: Nemzetközileg elismert táplálkozáskutató. Tanulmányai és könyvei mind a hétköznapi táplálkozást, mind pedig a sportolók táplálkozását illetően nagyon fontos forrásművek. Kutatóintézetében folyamatosan keresi az életminőség javításának lehetőségeit, elsősorban a táplálkozáson keresztül.

Czeizel Endre Dr.: (1935– ): Neves magyar orvos-genetikus professzor, a magzati vitaminpótlás egyik fő szószólója. Közérthető módon és jó stílusban megtartott előadásaival, televíziós műsoraival nagyban hozzájárult a magyar lakosság érdeklődésének felkeltéséhez az egészségmegőrzés iránt.

Davis, Adelle (1904–1974): Világhírű táplálkozáskutató. Kutatásai során az egészség és a táplálkozás alapvető összefüggéseivel foglalkozott. Megállapításainak többsége örökérvényűnek bizonyult a helyes táplálkozás témájában. Munkássága során az egyénileg elérhető egészségjavuláson túl igyekezett társadalmi szinten is bemutatni a helyes táplálkozás kedvező hatásait.

Diagnosztikai: Diagnózist létrehozó, azt segítő. Lásd diagnózis.

Diagnózis: Egy konkrét betegség megállapítása, meghatározása egy beteg ember esetében. A szó eredete nagyon érdekes: A görög diagnószisz = felismerés, megállapítás szó a szintén görög diagnószkó szóból ered, ami azt jelenti: alaposan megvizsgál (dia = át és a gnószkó = felismer, véleményt alkot szavakból).

Diéta: A leginkább félreértett szavak közé tartozik. Ma már szinte csak eltorzult, a tényleges jelentésétől messzire eltávolodott értelemben használjuk. Helytelenül. A diéta eredetileg azt jelenti, hogy étrend. Nem koplalást, nem fogyókúrát jelent. Akkor sem, ha ma azalatt, hogy valaki diétázik, gyakran azt értjük, hogy fogyókúrát csinál. A diéta = étrend nem arról szól, hogy mit nem szabad enni. A használható meghatározás azt jelenti, hogy mi mindent és milyen arányban kell enni ahhoz, hogy a táplálkozás oldaláról biztosítsuk a testi egészséget. Nem azt mondja meg, hogy mit ne, hanem azt, hogy mi mindent és miből mennyit.

Diétaterápia: Olyan gyógykezelés, amely a beteg állapotához, a betegségéhez igazított, de leginkább a józan megfontoláson alapuló táplálkozásra épül. A görög diaita = életmód, étrend és a terápia* szavakból ered. Az emberiség ma főképpen nem józan megfontolások alapján táplálkozik. A táplálékválasztást leginkább a reklámok, a földrajzi adottságok, a kínálat, az anyagi lehetőségek és – nagyon gyakran az állami hivatalok által terjesztett – hamis ismeretek, információk határozzák meg. Napjainkban az egyre helytelenebb táplálkozás soha nem látott mértékben növeli bizonyos súlyos betegségek (pl. cukorbetegség, elhízás, szívbetegségek, rákos megbetegedések stb.) gyakoriságát. Ezek a betegségek mára járványos méreteket öltöttek, és rendkívüli terhet rónak az egész emberiségre. A valóban helyes táplálkozással meglepően hatékonyan meg lehet előzni, illetve meg lehet gyógyítani súlyos betegségeket.

Dietetikus: Általánosságban egy olyan szakember elnevezése, aki az egészséges táplálkozás témaköréhez kapcsolódó gyakorlati ismeretekkel rendelkezik. Egy valódi táplálkozási szakember olyan útmutatásokat tud adni, amelyek betartásával az egészséges emberek meg tudják őrizni, illetve a betegek helyre tudják állítani az egészségüket. Az ilyen táplálkozási szakemberek az egészség tudományának legfontosabb képviselői. Érdemes megjegyezni, hogy a mai gyakorlatban dietetikusnak nevezik az olyan végzettséggel rendelkező embert is, aki a hivatalosan elfogadott dogmák szerinti képzést kapott, függetlenül attól, hogy valóban rendelkezik-e az egészséges táplálkozás témakörében működő, független és tényleges egészségjavulást eredményező tudományos ismeretekkel. A szó a görög diaitetiké tekhné = a helyes életmód mestersége szóból ered.

Differenciálódás: A latin dis-ferre = szétvisz, szétválaszt (dis- = el, szét; ferre = visz) szóból. A sejtek különbözővé válását jelenti az egymást követő osztódási folyamatok során. Az emberi szervezetben a sejtek egy közös őstől, a megtermékenyített petesejtből származnak. Ahogy a petesejt egyre több sejtre osztódik, a létrejött sejtek egyre jobban különböznek az eredetitől. Ennek a bonyolult folyamatnak az eredménye, hogy végül különböző szervek, szervrendszerek jönnek létre, sőt azokon belül is egyre inkább különbözővé válnak a sejtek. Minél inkább differenciálódott egy sejt, annál inkább konkrét, jól körülírható feladat elvégzésére alkalmas. A differenciálódás folyamata azzal is együtt jár, hogy a jól differenciálódott sejtek kevésbé hajlamosak arra, hogy rákos sejtekké alakuljanak át.

Direktíva: Európai uniós direktíva (irányelv). Olyan európai uniós jogszabály, amely az elérendő célokat illetően kötelezi a tagállamokat, de a cél megvalósításának formáját, az eljárások megválasztását és saját jogrendszerbe illesztését a tagállamokra bízza.

DNS: Dezoxi-ribo Nuklein Sav: Az öröklődő tulajdonságok információit tároló és továbbörökítő anyag.

Dogma: Megfellebbezhetetlennek tekintett vagy hirdetett tudományos tétel, elmélet, eszme. A görög dogmatosz = vélemény szóból, a dokeó = gondol, vél szó nyomán.

Dopping: (a Magyar Virtuális Enciklopédia anyagának felhasználásával) A fizikai és/vagy pszichikai teljesítmény növelése gyógyszerekkel vagy kábítószerekkel. Maga a szó a dél-afrikai kaffer törzsek nyelvéből ered, amelyben egy, a szertartások alkalmával fogyasztott bódító italt jelent. A kifejezés a 19. sz. végén jelent meg az angol nyelvben. A versenylovakat „dope”-olták (dope = doppingszer, könnyű kábítószer). A doppingolást mint teljesítményfokozó módszert leggyakrabban a versenysportban alkalmazzák. A legismertebb, ún. tiltott doppingszerek a következők:

1. Idegrendszerre ható stimulánsok, azaz izgatószerek, pl. az amfetaminok, amelyek csökkentik a fáradtságérzést, segítik, hogy a szervezet tovább bírja az óriási fizikai terhelést.

2. Narkotikumok, azaz kábítószerek, pl. morfium, heroin, amelyek megemelik a fájdalomküszöböt, és ezzel teszik lehetővé a fokozott igénybevételt, ill. betegség vagy sérülés esetén eltüntetik a fájdalom érzését.

3. Anabolikus szteroidok, azaz a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon természetes és szintetikus származékai, amelyek segítik az izomtömeg növekedését.

4. Vizelethajtók, amelyek egyfelől a tiltott szerek kiürítésének felgyorsítását szolgálják, másfelől bizonyos sportágakban a kívánatos versenysúly elérése érdekében csökkentik a test víztartalmát.

5. Peptid hormonok, amelyek a szervezetben is előforduló hormonok mesterséges változatai, például:

a) az emberi növekedési hormon, amely segíti az izmok növekedését,

b) az eritropoetin, amely a vörösvértestek számát emeli meg a vérben, és ezzel hatékonyabbá teszi az oxigénszállítást.

A jövő doppingszere sokak szerint a géndopping lesz, azaz az örökletes anyag (DNS) megfelelő darabkáinak beépítésével fogják elérni, hogy a sportoló szervezete pl. több eritropoetint termeljen.

Drogok: Az idegrendszerre izgatóan vagy kábulatot okozóan ható mérgező anyagok, mint például kábítószerek, altatók, nyugtatók. Az elnevezés a francia drogue = vegyszer szóból ered. Az angol nyelvben a drog szó jelenti a gyógyszert és a kábítószert is. Néha valóban nem túl sok a különbség. A kábítószerekre jellemző pl. a hozzászokás, a függőség kialakulása és a tudati állapot megváltozása. Sokkal több gyógyszer vált ki ilyen hatást, mint ahányat hivatalosan is kábító hatású gyógyszernek minősítettek.

Egészség: Az egészség nem más, mint a testen és lelken belüli rend, szervezettség és harmónia.

Ekcéma: Viszkető kiütésekkel járó gyulladásos bőrbetegség. A görög ekdzema szóból származik, amelynek jelentése: hőség okozta bőrkiütés.

Elektrolit egyensúly: Vannak olyan anyagok, amelyek folyadékban történő feloldódásuk közben elektromos töltéssel rendelkező részecskékre esnek szét. Az ilyen anyagokat nevezzük elektrolitoknak. Például, ha konyhasót (nátrium-klorid) vízben feloldunk, akkor pozitív töltésű nátriumra és negatív töltésű kloridra bomlik, tehát a konyhasó is elektrolit. Az ilyen típusú anyagoknak (pl. nátrium, kálium, kalcium, magnézium) mind a mennyisége, mind az egymáshoz viszonyított aránya nagyon fontos szerepet játszik az emberi test helyes működésében. A különféle elektrolitok megfelelő mennyiségét és arányát elektrolit-egyensúlynak nevezzük.

Elemi: Tiszta anyagra számított mennyiség. Például tisztán kalcium, tisztán magnézium, nem pedig valamilyen más anyaggal alkotott vegyületének mennyisége. Ezt olyankor érdemes nézni, ha a számunkra valóban hasznos anyag (például az elemi kalcium) mennyiségét akarjuk tudni, de az egy adott készítményben nem tiszta kalcium formájában, hanem valamilyen vegyületként van jelen. Például a kalcium-glükonát 9,31% elemi kalciumot tartalmaz, azaz 100 mg kalcium-glükonátban mindössze 9,31 mg elemi kalcium van. Így ahhoz, hogy 500 mg elemi kalciumot juttassunk a szervezetünkbe, kalcium-glükonátból 5371 mg-ot, azaz 5,371 grammot kell bevennünk. Egy másik példa: a kalcium-karbonát 40,04% elemi kalciumot tartalmaz, azaz 100 mg kalcium-karbonátban 40,04 mg elemi kalcium van. Így ahhoz, hogy 500 mg elemi kalciumot juttassunk a szervezetünkbe, kalcium-karbonátból 1249 mg-ot, azaz 1,249 grammot kell elfogyasztanunk.

Elixír: Csodás hatású szer, varázsszer, varázsital. Az arab el ikszir = bölcsek köve kifejezésből.

Energetizáló: Nagyobb energiájú állapotba juttató, akár testi, akár szellemi értelemben.

Enzim: Olyan fehérje, amely különböző anyagok meghatározott átalakulási folyamatait teszi lehetővé, valamint szabályozza, illetve gyorsítja azokat.

Eskü – Hippokratészi eskü: Az első ismert orvosi eskü, amelynek szellemiségét modern orvosi eskükkel próbálják követni. Az eredeti eskü szövegéből az derül ki, hogy Hippokratész idejében az orvosok még elsősorban táplálkozási tanácsokat adtak, a sebészet teljesen külön „mesterség” volt. Főbb üzenetei, hogy sohase ártsunk a betegeknek, titkaikat őrizzük meg, és orvosi mivoltunkkal semmilyen módon ne éljünk vissza.

ESzCsM: Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium

Európai Uniós Direktíva: Az Európai Bizottság által kiadott rendelet típus.

Expedíció: Tudományos felfedezőút, kutatóút. A latin expedire kiszabadít, megsegít szóból. Az ex = ki és pedis = láb szavakból.

Extrém: a megszokott határokon túlmenő; szélsőséges. A latin extra = külső szóból.

Életerő Alap: Egy Dr. Lenkei Gábor receptje alapján összeállított, mindennapi fogyasztásra szánt, vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalmú kiegyensúlyozott napi készítmény korábban használt elnevezése.

Életerő Közepes: Egy Dr. Lenkei Gábor receptje alapján összeállított, mindennapi fogyasztásra szánt, vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalmú kiegyensúlyozott napi készítmény korábban használt elnevezése.

Élettani: Az életműködésekkel, többek között az anyagcsere* folyamatokkal kapcsolatos.

Étrend-kiegészítő: Természetes készítmény, amely létfontosságú tápanyagot vagy tápanyagokat tartalmaz. Olyanokat, amelyeket az élelmiszereknek kellene biztosítaniuk számunkra, de amelyekhez a szokványos táplálkozás útján nem tudunk a szükséges mennyiségben hozzájutni.

Fals: Hamis, csalárd, megtévesztő. A latin falsus = hamis szóból.

Fehérjefélék: Különböző fehérjék és a fehérjéket felépítő aminosavak* összefoglaló neve. A fehérjék az élő szervezetek legfontosabb anyagai, és számos nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Van olyan, amelyik szállító feladatot lát el a szervezeten belül, mint például a hemoglobin nevű fehérje, ami az oxigén szállítását végzi a vérben. Vannak olyanok, amelyek más anyagok lebontását végzik, mint például az emésztő fehérjék, míg mások éppen ellenkezőleg, összetett anyagokat hoznak létre összetevőikből. Bizonyos fehérjék a test mozgatásáért felelősek, mint például az izmokat felépítő fehérjék. Fehérjék biztosítják a bőr vagy az erek falának rugalmas szilárdságát. Ilyen fehérje például a kollagén*. A szervezet védekező rendszere is fehérjék segítségével támadja meg az idegen betolakodókat, kórokozókat. Az ilyen fehérjéket nevezik antitesteknek. Vannak olyan fehérjék is, amelyek serkentik vagy gátolják a szervezetben zajló folyamatokat. A köznyelvben általában fehérjéknek nevezik azokat az élelmiszereket is, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. A legfontosabb, fehérjében gazdag élelmiszerek például a tojás, a halak és a különböző húsok. Az ember kizárólag abban az esetben tudja létrehozni a szervezetét felépítő fehérjéket, ha elegendő jó minőségű fehérjefélét fogyaszt táplálékok formájában. A magyar fehérje szó a német „eiweiß” (ejtsd ájvájsz) szóból ered, ami tojásfehérjét jelent. A fehérje idegen nevén protein.

Fehérvérsejtek: A vérben található olyan sejtek, amelyeknek nem az oxigén szállítása a feladatuk. Az oxigénszállító sejtek vörösek, ezek pedig „átlátszóak” – innen ered a név. Fehér, azaz nem színes vérsejtek. A fehérvérsejtek felismerik és eltávolítják a szervezetbe került idegen anyagokat, pl. a baktériumokat, vírusokat is. Valójában a szervezet védekező rendszerének katonái. Ha számuk lecsökken, könnyebben alakulnak ki pl. fertőző betegségek.

Figyelemzavar: A felnőttek és gyermekek körében általánosan előforduló egyszerű jelenség, amikor az érintett egyén nem tud kitartóan egy meghatározott dologra koncentrálni, mert szinte bármi könnyen eltereli a figyelmét. A jelenséghez gyakran kapcsolódik szokatlan mértékű mozgásban megnyilvánuló aktivitás. Gyermekekkel kapcsolatban a figyelemzavar még jelentősebb probléma, hiszen megnehezíti a gyermekek képzését, oktatását. A figyelemzavar hátterében szinte minden esetben valamilyen nagyon egyszerű kiváltó ok áll. Figyelemzavart okozhat például az, ha az olvasott, tanulmányozott anyag egyáltalán nem is érdekli a gyermeket, vagy abban nem ért valamit. Figyelemzavart okozhat a kialvatlanság vagy az egyszerű éhség, ha például egy gyermek nem alszik eleget, vagy nem kap elegendő valóban tápláló ételt. Nagyon gyakran okoz figyelemzavart például a különböző B-vitaminok hiánya, amelyek közül kiemelendő a B1-vitamin. Napi 100-500 mg B1-vitamin még a jelentős mértékű figyelemzavart is néhány napon belül megszüntetheti. Megjegyzendő, hogy a figyelemzavart ma szokásos betegségdiagnózisként is használni. Valójában ez egy kitalált betegség, egy mesterségesen kreált diagnózis. Ezt a betegséget nagyon gyakran abból a célból propagálják, hogy a kezelésként alkalmazott gyógyszerek eladásából anyagi haszonhoz jussanak a gyógyszert gyártók és forgalmazók, illetve az érdekeltségi köreikbe tartozók. A figyelemzavar „gyógyítására” alkalmazott gyógyszerkészítmények nagyon ártalmasak, lényegében olyan drogok, amelyek a hozzászokás veszélye mellett károsíthatják az idegrendszert, miközben valójában nem kezelik a kiindulási problémát. Ezek alkalmazása helyett célszerű a valódi kiváltó okot megkeresni, amelyekből fentebb kapott ízelítőt. Érdemes arra is figyelni, hogy egy rosszul táplált, vitaminhiányos felnőtt kerülhet olyan rossz testi és szellemi állapotba, amelyben a gyermekek normális elevensége és aktivitása már-már elviselhetetlen mértékűnek tűnik. Egy ilyen felnőtt szemében tehát „betegnek” tűnhetnek a kicsattanóan egészséges gyermek is. Ebben az esetben természetesen a rossz állapotából fakadóan intoleránssá vált felnőtt szorul valódi segítségre.

Futószemölcs: Vírusok által okozott, jellemzően az arcon, a nyakon vagy a törzsön, egyedül vagy csoportokban elhelyezkedő, apró (2-5 mm), rendellenes dudorok a bőrön. Nevét (futószemölcs) onnan kapta, hogy hajlamos az elváltozás arra, hogy a bőrön szóródjon, valamilyen irányba terjedjen.

Gasztronómia: Konyhaművészet. Az ételek elkészítésének és tálalásának, illetve a különböző alapanyagok és ízek összehangolásának mestersége és művészete. A görög gasztro = gyomor és nomosz = törvény szavakból.

Genetikus: Genetikai eredettel bíró, örökletes. Genetika = örökléstan. A genetika az anyaghoz kötötten öröklődő tulajdonságok vizsgálatával foglalkozó tudomány. Tény, hogy bizonyos testi tulajdonságok (pl. szem- és hajszín, az orr, fül mérete, alakja, bizonyos fokig a testalkat stb.) valóban tovább öröklődnek a szülőktől a gyermekekre. Ez abban nyilvánul meg, hogy az utódok többé-kevésbé hasonlítanak a szüleikre. Az egyszerű élőlényeknél, pl. zöldborsó, nagy szerepe van az öröklődésnek, a magas fejlettségűeknél, pl. ember, szinte elhanyagolható. A legfontosabb emberi jellemzők, mint pl. személyiség, tehetség, viselkedés, optimizmus, pesszimizmus, nem genetikusak.

Gerson terápia: Különleges étrenden alapuló gyógyító módszer. A kezeltek hatalmas mennyiségű, különlegesen szigorú tisztasági előírásoknak megfelelő (ún. bio-) zöldség- és gyümölcsfélét fogyasztanak pl. kipréselt levük formájában. A programnak a nagyon erőteljes méregtelenítés is szerves részét képezi. Az eljárás, elsősorban nehéz kivitelezhetősége révén a résztvevők akaraterejét, elszántságát is próbára teszi. Jellemzően csak a nagyon fegyelmezettek és elszántak tartanak ki elejétől a végéig. A teljes program elvégzése azonban csodaszámba menő eredményeket produkálhat. A módszer kidolgozója dr. Max Gerson orvos volt.

Gomba: A gombákat korábban növénynek tartották, és rendszertanilag oda sorolták. Ma már a növények és állatok csoportján kívül egy különálló harmadik csoportba sorolják őket. Azért kerültek önálló csoportba, mert egyes jellemzőik alapján inkább a növényekhez, míg más tulajdonságaik alapján inkább az állatokhoz hasonlítanak. A felépítésük alapján inkább a növények közé tartoznak, hiszen azokhoz hasonlóan sejtfallal rendelkeznek. (A sejtfal egy olyan burok a sejt körül, ami szilárdságot biztosít a sejt számára.) Táplálkozásuk alapján azonban sokkal inkább az állatokhoz hasonlítanak, ugyanis azokhoz hasonlóan más élőlények által előállított szerves* anyagokra van szükségük az életben maradáshoz. A tápanyagaikat megszerezhetik korhadékból (elpusztult élőlények maradványaiból); megszerezhetik úgy, hogy egy másik élőlényen élősködnek; illetve igénybe vehetik egy másik élőlény segítségét olyan módon is, hogy annak az élőlénynek is előnyös az együttműködés. A gombák lehetnek egysejtűek vagy többsejtűek. Az orvosi mikrobiológia olyan nagyon kicsi egy- vagy többsejtű gombákkal foglalkozik, amelyek kapcsolatba hozhatók az emberi szervezetben kialakult betegségekkel. Bizonyos gombák részesei a biológiai egyensúlynak, azaz nélkülözhetetlenek lehetnek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Némelyikük olykor túlzottan elszaporodhat a szervezetben, és azt a látszatot keltheti, mintha „megtámadta” volna azt. Ez tévedés. A szervezetünkkel történő helytelen bánásmód teremtett számukra táptalajt. Ők csak növekednek és szaporodnak abban. Egy egészséges szervezetben nem találnak táptalajt a „betegséget létrehozó” gombák.

Gramm: A kilogramm ezredrésze. 1000 gramm = 1 kilogramm.

 

Griffin, Edward G.: Amerikai oknyomozó újságíró. Egyik legismertebb könyve: A világ rák nélkül, amely bemutatja egy igen hatékony rákterápia eltussolásának és „illegálissá” tételének történetét. Részletesen, bizonyítékokkal alátámasztva meséli el, hogyan érték el – a gyógyszermaffia által befolyásolt „tudomány” és államigazgatás felhasználásával – a módszer betiltását. Miközben azt kutatta, hogy miért próbálták erőnek erejével kiszorítani a hivatalos orvoslásból a B17-vitamint – mint a rák hatékony és mellékhatásoktól mentes terápiáját –, arra is rájött, hogy milyen érdekek hatására lett ennyire gyógyszerközpontú a modern orvoslás. Több más fontos témában is írt tényfeltáró könyveket.

Gyógyszer: Eredetileg azt jelentette, hogy gyógyító szer. Olyan anyag, amely gyógyulást hoz létre. Helyreállítja az egészséget. Ma már sajnos nem ebben az értelemben használjuk. A népi bölcsesség szerint „fűben-fában az orvosság” gyógyszereknek elsősorban a természetben előforduló anyagokat kellene tekintenünk. A forró citromos tea – amennyiben segít leküzdeni a náthát – orvosság, azaz gyógyszer. A gyógyszeripar azonban kisajátította saját maga számára ezt az elnevezést. Fontos tudnia arról, hogy a természetben előforduló anyagokat nem lehet szabadalmaztatni*, azaz más forgalmazókkal szemben védetté tenni. Például a „C-vitamin” nevet nem lehet kisajátítani, bárki használhatja. A törvény csak arra ad módot, hogy a természetben elő nem forduló, újonnan kifejlesztett, szintetikus anyagok kapjanak szabadalom általi oltalmat. Így a piaci versenyben azok tesznek szert komoly profitra, akik ilyen mesterséges anyagokat állítanak elő és forgalmaznak. A manapság gyógyszereknek nevezett, többnyire szintetikus szerek szinte soha nem eredményeznek tényleges gyógyulást. Többnyire csak a tünetek mérséklésére vagy elfojtására alkalmasak. A szó szoros értelmében nem gyógyítanak, tehát nem valódi gyógyító szerek. Például egy vérnyomás csökkentő szer soha nem állítja helyre az eredeti állapotot, amelyben még gyógyszer fogyasztása nélkül volt normális a vérnyomás. A hatása csak addig tart, amíg azt a beteg folyamatosan fogyasztja. A vérnyomáscsökkentőt eleve nem azzal a céllal állították elő, hogy meggyógyítsa a beteget, és soha többé ne legyen szüksége a szerre. Arra való, hogy egy életen keresztül szedve, alacsonyabb értékre szorítsa a megemelkedett vérnyomást. Mára a „gyógyszer” jogi fogalommá vált, elvesztve eredeti jelentését. Csupán annyit jelent, hogy egy olyan készítmény, amelyet a gyógyszereket engedélyező hatóság gyógyszernek minősített. Nem követelmény vele szemben, hogy gyógyítani tudjon.

Gyógyszertan: Tágabb értelemben az élő szervezetek és a működésüket befolyásoló anyagok kölcsönhatásaival foglalkozó tudomány. Szűkebb értelemben az a tudomány, ami az emberi betegségek megelőzésére, diagnosztizálására, gyógyítására és jobbá tételére szolgáló anyagokat tanulmányozza.

Gyulladás: Olyan biológiai reakció, amellyel a test megpróbál helyrehozni, kijavítani valamilyen sérülést, vagy megpróbál megszabadulni valamilyen, a testbe került idegen anyagtól, vagy éppen kórokozótól. Az előbbire lehetne példa egy horzsolás, napégés, vagy éppen műtéti seb helyén keletkező gyulladásos reakció, utóbbira valamilyen fertőzésre adott válasz, pl. a mandulák vagy a torok kísérlete arra, hogy eltávolítsa a felszaporodott kórokozót. A gyulladásos folyamatok csak akkor károsak, ha a szervezet képtelenné válik az irányításukra. Egyébként a normális működés részét alkotják, és fontos szerepet játszanak a gyógyulásban.

Hagyományosnak tekintett orvoslás: Meggyökeresedett szóhasználat, amely a manapság széles körben alkalmazott hivatalos orvoslást* helytelenül hagyományosnak nevezi. Ez tárgyi tévedés, mert ez a fajta gyógyszerközpontú, a betegségek keletkezésének alapvető okait figyelmen kívül hagyó, és elsősorban a tünetek mérséklésére és elfojtására törekvő orvosi gyakorlat nagyon rövid, hozzávetőleg 100 éves múltra tekint vissza. Más gyógyászati megközelítések, mint például a valóban hagyományosnak tekinthető kínai orvoslás, az akupunktúra, az ayurvédikus orvoslás és még hosszan sorolhatnám, évezredek óta nyújtanak támaszt a rászorulóknak. Még a viszonylag rövid múltú homeopátia is sokkal inkább hagyományosnak tekinthető, mint az, amit manapság annak nevezünk. A régi, bevált gyógymódok csak azért tűnhetnek újnak egy európai ember számára, mert azokat korábban a mi „hagyományos” orvoslásunk – némi erőszakkal – teljesen kiszorította, és így ismételt felbukkanásuk az újdonság érzetét keltheti.

Harmónia: A szónak az idegen szavak szótára szerint több jelentése is van, ezek közül kettő illik ide. 1. Összhang. 2. Kiegyensúlyozottság, belső béke. A legtalálóbb az eszményi rend lenne. Érdekesség: Harmónia névvel illették a görög mitológia* halhatatlan istennőjét, aki a szépség, vidámság, a művészetek és az eszményi rend védője, az embereket összekötő szeretet és a polgári összefogás patrónusa volt.

Healing: Energia átadásával történő gyógyítás. Ez történhet pl. kézrátétellel.

Hemolitikus anaemia: Olyan vérszegénység (anaemia, kiejtve anémia = vérszegénység), amely annak a következménye, hogy a vörös vértestek valamilyen ok miatt szétestek, elpusztultak. A hemolízis a haemo = vér és a lysis = felbomlás szavakból jött létre,

és a vérsejtek szétesését jelenti.

Herpesz: Az emberek túlnyomó többsége egész élete során magában hordozza a herpesz vírusát. Az emberi testben lakik, anélkül, hogy bármilyen gondot, bajt okozna. Esetenként, amikor valamilyen megterhelő hatás legyengíti az immunrendszert, a herpesz megjelenik, többnyire az ajkakon, az orr környékén vagy az arcon viszkető, égő, kellemetlen kiütések formájában. A gyógyulás sebessége az immunrendszer állapotától függ.

Hiánybetegségek: Olyan egészségi problémák, amelyek azért jönnek létre, mert a szervezet nem jut hozzá azokhoz a létfontosságú tápanyagokhoz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges működéséhez. A modern tudomány eredményei azt mutatják, hogy a leggyakoribb betegségek többsége testi szinten hiánybetegség.

Hiperaktív: Nagymértékben, esetleg túlzottan vagy kóros mértékben aktív. Ez valójában egy teljesen viszonylagos jelző. A megítélése rendkívül nagymértékben függ attól, hogy aki elbírálja, mennyire aktív, tevékeny vagy serény. Egy megfáradt, életunt ember szemében a normális aktivitás is elviselhetetlen mértékű, azaz túlzott. További információért lásd a Figyelemzavar címszót. A szó a görög hüper = felett, túl és a latin agere = cselekszik, végbevisz szavakból ered.

Hippokratész (ie. 460–375): Az orvostudomány egyik atyja és egyik legfontosabb bölcse. Hangsúlyozta a természet gyógyító erejének szerepét. Kiemelt jelentőséget tulajdonított az egészség megőrzésében a helyes táplálkozásnak és a testmozgásnak. A gyógykezelésben pedig a legfontosabbnak a szervezet ellenálló képességének növelését tartotta, mégpedig ártalmatlan módszerekkel. Meggyőződése szerint az orvosi működés alapja az erkölcsi tisztaság, az orvosi etika törvényeinek megtartása. Legismertebb öröksége az orvosok alapvető etikai hozzáállását szabályozó Hippokratészi Eskü (lásd: eskü).

Hivatalos orvoslás: A hivatal szóból ered. Hivatalosnak azt az orvoslást tekintjük, amelyet az adófizetők által befizetett hozzájárulásokból, az államigazgatási gépezet – „a hivatal” – támogatni hajlandó.

Homeopátia: Természetes gyógyászati módszer. Olyan szereket használ kezelésre, amelyek önmagukban a kezelendő betegség tüneteivel megegyező hatásokat váltanának ki. Elve: a hasonló kioltja a hasonlót. Igazán hozzáértő kezekben nagyon eredményes lehet.

Hörghurut: A légutak alsó részének, azaz a hörgőknek a gyulladása, amely a hörgők nyálkahártyájának fokozott váladéktermelésével jár. A hörghurutnak gyakori tünete a köhögés, mivel a fokozott váladéktermelés köhögési ingert vált ki. Lásd még a hurut kifejezést is.

Humángenetikus: Az emberre vonatkozó öröklődő, más szóval veleszületett tulajdonságok törvényszerűségeivel foglalkozó szakember. Tevékenységének célja például az, hogy minden lehetséges eszközzel csökkentse, illetve megelőzze az olyan betegségek, testi állapotok előfordulását, amelyekben a tulajdonságok öröklődésének is szerepe van. A humángenetikus foglalkozik a fejlődési rendellenességek (mint például az úgynevezett nyitott hátgerinc) megelőzésével is. A latin humanus = emberi és a görög genetikosz = születéssel kapcsolatos szavakból ered.

Hurut: Nyálkahártya-gyulladás, amely fokozott váladéktermeléssel jár. Hurut kialakulhat például a légutakban. Amennyiben a hurut például a gégében, azaz a légút felső részében alakul ki, akkor úgynevezett felső légúti hurutról beszélünk. A hurut lényegében hangutánzó szó, amely onnan ered, hogy a gyulladt, váladékos légutakból származó hangra hasonlít a hangzása.

Idült: A krónikus* szó magyar megfelelője. A meghatározása ott található.

Idült hörgőszűkülettel járó tüdőbetegség: Olyan hosszú ideig tartó hörgőgyulladás következménye, amely a hörgők tartós beszűkülését eredményezte. A beszűkült hörgők megnehezítik a levegő áramlását a tüdőben, ezáltal nehézlégzés alakul ki, amely az ilyen betegségben szenvedők súlyos, jellemző tünete.

Illusztrál: Megvilágít, példákkal szemléltet. A könyveknél a tartalmat jól bemutató ábrákat, képeket nevezik illusztrációnak. A latin in-lustare = megvilágít, magyaráz szóösszetételből.

Illúzió: Csalóka látszat, hiú remény, önámítás. A latin illudere, illusum = megcsal, megtréfál szavakból.

Infúzió: A szervezet számára szükséges anyagokból, például vízből és ásványi sókból, illetve a gyógyítás során alkalmazott bizonyos gyógyszerekből, kémiai anyagokból olyan oldatot készítenek, amelyet közvetlenül a beteg érrendszerébe lehet juttatni. Az így elkészített oldatot nevezzük infúziónak. A latin infundere = beleönt (in- = bele és fundere = önt) szóból ered.

Inkoordinált: Az izommozgások rendezetlensége miatt mozgásában zavart.

Inspiráló: Cselekvésre, alkotásra ösztönző, késztető, sugalmazó. A latin in = bele és spirare =fúj, lehel szavakból.

Instrukció: Útmutatás, irányítás. A latin in = nyomósító szócska és struere = épít, alapít, elrendez szavakból.

Inzulin: Egy hormon neve. A hormonok olyan anyagok, amelyek a test valamelyik részén termelődnek, a termelődés helyéről a vér útján elszállítódnak a hatás helyére, ahol serkentenek vagy gátolnak valamilyen testi működést. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és például azt teszi lehetővé, hogy a szervezet sejtjei a vérből cukrot vegyenek fel. A cukorbetegségnek van olyan formája, amikor a beteg arra szorul, hogy mesterségesen előállított inzulint adjon be magának. A szó a latin insula = sziget és az in = vegyületre utaló toldalékszóból ered, mivel azok a sejtek, amelyek a testben előállítják ezt az anyagot, szigetszerűen csoportosulva helyezkednek el a hasnyálmirigyben.

Irritabilis: Ingerlékeny, túl könnyen ingerelhető, betegesen túlérzékeny, azaz szokványos helyzetekben különösebb indok nélkül is mérgelődik, bosszankodik, morgolódik vagy feszültté válik. A kifejezés a latin irrio vagy hirrio = dühösen morog kifejezésből származik.

Irritabilitás: A kóros ingerlékenység állapota. Lásd: irritabilis.

Kalcium anyagcsere: A kalcium felszívódásának, eloszlásának, beépülésének, felszabadulásának és kiürülésének folyamatai.

Kallusz: Forradás a csonton, amely a törés helyén képződik akkor, amikor a sérült csont meggyógyul. Más néven csontheg. A latin callum = vastag, kérges bőr szóból ered. Itt a fölöslegesen, kórosan vastag, túlzott mértékű csontheg kialakulását jelenti, amely nem biztosítja a csont eredeti szilárdságát, ezért ismételt orvosi beavatkozást tehet szükségessé.

Kemoterápia: Olyan mérgező anyagokkal való kezelés, amelyekről azt remélik, hogy kizárólag a daganatos szövetet pusztítja el. A valóságban igen súlyos, az egész szervezetet legyengítő és romboló, akár halált okozó hatása is lehetséges. Számos kemoterápiás szernél leírják, hogy az alkalmazása növeli egy későbbi, újabb rosszindulatú daganatos betegség kialakulásának esélyét.

Keringési és légzési elégtelenség: Az az állapot, amikor a légzőrendszer (a tüdő, a légutak és a légzésben részt vevő izmok), illetve a keringési rendszer (a szív és az erek) nem képesek elegendő mennyiségű oxigénnel (illetve egyéb fontos anyagokkal) ellátni a szervezet szöveteit és sejtjeit. Ezzel egyidejűleg a szervezet szöveteiben és sejtjeiben széndioxid és egyéb salakanyagok halmozódnak fel. Az ilyen állapot következményeként számos szerv, szervrendszer működése károsodik. Összességében nagyon veszélyes állapot, amely orvosi segítség nélkül a beteg halálához is vezethet.

Kémia: A vegyi anyagokkal foglalkozó tudomány, vegytan. A szó az arab al-kímija = a vegytan szóból ered. A fizikai világot felépít anyagok, elemek jellemzőit vizsgálja, és azokat rendszerbe csoportosítja. Fontos vizsgálati területe az egyes anyagféleségek közötti reakciók tanulmányozása és ennek leírása.

Koleszterin: A zsírok kémiai csoportjába tartozó anyag. A szervezet maga is termel koleszterint, és a táplálékkal is bejuttatunk valamennyit a testbe. Az élelmiszerekkel elfogyasztott mennyiség a töredéke annak, amennyit a szervezet mindenképpen megtermel. A szervezet nem bízza a véletlenre, hogy elegendő koleszterinhez jut-e. Nem véletlenül. A koleszterin ugyanis hasznos és az egészséges életműködésekhez nélkülözhetetlen anyagféleség. Alapanyagát képezi a női és férfi nemi hormonoknak, a mellékvese létfontosságú hormonjainak. Az E-vitamin a vérben koleszterinhez kötődve szállítódik. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek az E-vitamin szintjét is csökkentik, így – több tanulmány szerint is – növelik az érelmeszesedés kockázatát. Eleinte egy téves elképzelésre alapozva, majd később üzleti megfontolásokból is a koleszterint kiáltották ki az érelmeszesedés okának. Meglehetősen nagy hisztériát keltettek körülötte, és e mesterségesen gerjesztett félelemre egész iparágak épültek. (Gyógyszerek, koleszterinszegény ételek stb.) A modern tudomány már évtizedekkel ezelőtt bebizonyította, hogy a koleszterin nem okoz érelmeszesedést. Azt a vitaminok (főleg a C és az E) hiánya okozza. A sérült érfalba már valóban lerakódik ez az anyag, jelezve a fennálló vitaminhiányt, de saját maga nem okoz semmiféle egészségügyi problémát.

Kollagén: Különleges fehérjemolekula. Jellemzője, hogy nagyon erős fonalakat képez, amelyeket nagyon nehéz elszakítani. Az emberi testben sok helyen, pl. a bőrben, az erek falában rugalmas, erős hálót képez. A bőrkabát anyagának nagy része kollagén. Viccesen kollagén-kabátnak is lehetne nevezni, ahogyan azt hajdani kiváló anatómia tanárom, Hadházy Csaba professzor úr megfogalmazta. C-vitamin hiányában kevés és gyenge minőségű kollagén képződik, így a szövetek (pl. a bőr vagy érfalak) rugalmassága terhelhetősége csökken, azok sérülékennyé válnak.

Koncepció: Elképzelés, felfogásmód. A latin conceptio = felfogás szóból.

Konfabuláció: Kóros meseszövés. Kitalált történetek előadása olyan módon, mintha azok megtörténtek volna. A latin con = össze és fabulare = mesél szavakból.

Konstatál: Megállapít, észlel, tapasztal. A latin constat = megállapít szóból.

Konzultáció: jellemzően orvosi vagy ügyvédi tanács kérése vagy adása. A latin con = együtt és a sulere = ül szavakból.

Koszorúér: A szív izomzatának vérellátását biztosító verőerek neve. Hívják koszorúsérnek is. Az elnevezés abból fakad, hogy ezek az erek egy koszorúhoz hasonlóan ölelik körbe a szívizomzatot.

Kórélettan: Az emberi szervezetben lezajló folyamatokban, életműködésekben (például keringés, légzés, emésztés, stb.) bekövetkezett kóros elváltozásokat kutató és leíró orvosi tudomány.

Kórokozó: Olyan kisebb-nagyobb méretű élőlények vagy élőlényként viselkedő szervezetek gyűjtőneve, amelyek bizonyos körülmények fennállása esetén képesek megbetegíteni egy emberi szervezetet. A kórokozók lehetnek például vírusok*, baktériumok*, gombák*, férgek, különböző élősködők, stb.

Köpöly: A köpölyt harang alakú buraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk. Ezeket a test gyógyászatilag fontos pontjaira helyezik úgy, hogy a köpöly belsejét alkoholos kendővel törlik át, majd láng felett húzzák el és hirtelen mozdulattal a bőrre helyezik. A fellobbanó tűz azonnal elalszik, és vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön. Hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr kimagaslik, és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik. A természetgyógyász szalonok nagy részében ma már elektromos vákuumszívó berendezéseket használnak erre a célra.

Kötőszövet: A kötőszövet igen elterjedt a testben. Legfőbb szerepei közé tartozik, hogy összeköti, támasztja és erősíti a szerveket és más élő szöveteket. Az is feladata, hogy elválasszon és tagoljon más szöveteket és szerkezeteket.

Közegészségtan: Az orvostudomány egyik legnagyobb ága, amelynek célja, hogy tudományos kutatásokat végezzen annak érdekében, hogy az eredményeket felhasználva megóvja nemzetek, sőt az emberiség testi, szellemi és szociális jólétét a betegségekkel és a nyomorúságokkal szemben. A közegészségtan tehát nem egyénekkel, hanem tömegekkel foglalkozik, és nem gyógyít, hanem megelőz. A sikeresen működő közegészségtan a nagy tömegeket sújtó betegségeket szórványosan, azaz ritkán előforduló betegségekké szelídíti, vagy teljesen kiiktatja az emberiség életéből. A fenti meghatározásból következik, hogy mostanában a közegészségtan tudományát az egészségügyi gyakorlatban nem alkalmazzák, hiszen egyre több betegség válik nagy tömegeket érintő úgynevezett népbetegséggé: például alultápláltság, elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések stb.

Krónikus: Hosszan elhúzódó, sokáig tartó, állandósuló. A görög kronosz = idő szóból.

Laikus: Az adott témában nem szakértő, nem szakképzett, kisebb hozzáértéssel bíró. A latin laicus = a köznéphez tartozó, világi szóból.

Laktózérzékeny: A laktóz a tejben található cukorféleség, más néven tejcukor. A laktózérzékeny emberek a tejcukrot nem képesek megemészteni és hasznosítani. Ezeknél az embereknél tejcukor tartalmú étel fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat, mint például hasmenés, nagy mennyiségű bélgáz termelődése, felfúvódás stb.

Letargia: Olyan lelki állapot, amelyben a személyen eluralkodik a levertség, érdektelenség, közöny, kiábrándultság. A görög léthé = felejtés és argosz = tétlen szavak összetételéből.

Leukémiás: Vérrákos. A fehérvérsejt-képző rendszer kóros, rákos burjánzása, illetve ennek eredményének megjelenése a vérben. A görög leukosz = fehér és haima = vér szavakból.

Libidó: Nemi késztetés, nemi vágy. A latin libitum est (ejtsd: libitum eszt) = tetszik, kedvére van kifejezésből származik.

Lupus, vagy Lupus vulgaris: lásd bőrfarkas.

Lyme-kór: Baktérium által okozott fertőző betegség. A kórokozó az azt hordozó kullancsok csípése által juthat az emberi szervezetbe. A betegség főbb tünetei: bőrkiütés, ízületi panaszok, fáradékonyság, szívpanaszok, idegrendszeri rendellenességek, mint pl. érzészavarok, bénulások. A betegség egy Lyme nevű amerikai városról kapta a nevét, ahol először írták le a tüneteket.

Májcirrhosis: A máj krónikus megbetegedése, amelynek végső szakaszában a máj összezsugorodik és megkeményedik, és a máj működőképessége nagymértékben csökken. A görög kirrhosz = narancsszín szóból, mert a betegség ilyen elszíneződést is okoz.

Mechanikus: Lélektelen, gépszerű, önműködő. Valami, aminek semmilyen önálló akarata, szellemi tulajdonsága nincs, úgy működik, mint egy robot. A görög mékhanikosz = géppel kapcsolatos szóból.

Medicina: 1. Orvoslás, orvostudomány. 2. Gyógyszer, orvosság.

Megreparálandó: Valami, amit állandóan javítgatni kell. A latin re = újra és parare = készít szóösszetételből.

Melanoma: Valójában a helyes elnevezése: melanoma malignum, azaz rosszindulatú, barnásfekete színű festékeket tartalmazó bőrsejtek területéről kiinduló, rákos daganat. A latin melan = fekete, sötét színre utaló előtag és oma = daganatra utaló toldalék, illetve a malignus = rosszat okozó kifejezésekből.

Mellékvesekéreg hormonok: A mellékvesék onnan kapták a nevüket, hogy a vesék felső részén, azokat sapkaszerűen borítva helyezkednek el. Értelemszerűen kettő van belőlük. Mindkét mellékvese hormonokat termelő szerv, amelynek külső részét kéregnek, a belső részét velőnek nevezik. Hormonok az olyan anyagok, amelyek a szervezet valamelyik hormont előállító mirigyében termelődnek, majd a termelés helyéről a vér útján arra a helyre szállítódnak, ahol ki kell fejteniük kívánatos hatásukat. Az elnevezés hormeo = serkent szóból alakult ki. A mellékvese kéreg hormonjait alapvetően három csoportba soroljuk. Az egyik csoport a gyulladásos folyamatokra valamint a cukrok és fehérjék anyagcseréjére van hatással; a másika szervezet ásványi anyag és víz egyensúlyát szabályozza; míg a harmadik csoport a nemi jelleget befolyásoló hormonokból áll.

Memória: emlékezet, emlékezőképesség. A latin memor = (valamit) észben tartó szóból.

Mengyelejev (1834–1907): A világ egyik legzseniálisabb és legnagyobb hatású kémikusa. A nevéhez számtalan, komoly áttörést jelentő kémiai felfedezés fűződik. Legismertebb munkája az elemi részecskék (pl. szén, hidrogén, oxigén, nátrium stb.) logikus rendszerbe foglalása. Ezt a táblázatot róla is nevezték el. Az általa felépített rendszer olyan nagyszerű volt, hogy olyan részecskék létezését is előrevetítette, amelyeket addig nem is fedeztek fel. Természetesen a kor „szaktekintélyei” kétkedéssel fogadták, és támadták, mindaddig, mígnem végül tényleg megtalálták a Mengyelejev által „megjósolt” részecskéket is.

Mélyhámlasztás: Kémiai anyagok, gyógynövénykivonatok, esetleg lézersugár segítségével eltávolítják a bőr legfelső rétegét abból a célból, hogy a bőr visszamaradt részét ezáltal új hámsejtek képzésére serkentsék.

Mikrobiológia: A csak mikroszkóppal látható parányi élőlények (baktériumok, egysejtű gombák) és a kórokozónak tartott, de élőlénynek nem számító vírusok tanulmányozásának tudománya. Figyelmét azokra összpontosította, amelyeket kórokozóknak tart. Egy nagyon legyengült immunrendszer személy számára szinte bármelyik ilyen, amúgy teljesen veszélytelen él lény kórokozóvá válhat.

Mikrodermabrázió: Az az eljárás, amelynek során a bőr felszínét, legfelső rétegét valamilyen mechanikus eszközzel eltávolítják abból a célból, hogy a bőr visszamaradt részét ezáltal új hámsejtek képzésére serkentsék. Az eljárás lehetséges módja az, hogy egy készülék segítségével apró csiszolószemcséket juttatnak a bőr felszínére, amelyek elvégzik a bőr legfelső rétegének lecsiszolását, majd a lecsiszolt részeket és a szemcséket szívással eltávolítják. A kifejezés a görög mikrosz = kicsi; derma = bőr és a latin ab- = le és radere = dörzsöl szavakból származik.

Mikrogramm: lásd μg.

Mikroorganizmus: Parányi, egyetlen sejtből álló élőlény. A mikrosz = igen kicsi, parányi és az organizmus = élő szervezet szavakból. Akkor nevezhetjük organizmusnak, azaz szervezetnek, ha önálló életre és szaporodásra képes. Az önálló élet azt jelenti, hogy képes felépíteni saját magát, képes energiát termelni vagy felszabadítani, minden olyan életfolyamatot el tud látni, ami ahhoz kell, hogy az élet lehetővé váljon. Továbbá képes szaporodni, azaz saját utódait létrehozni. Mikroorganizmusok például a baktériumok és az egysejtű gombák. A vírusok valójában nem mikroorganizmusok, hiszen csupán élettelen anyagból állnak, amely nem mutat semmilyen életjelenséget, és önállóan szaporodni sem képesek.

Milligramm: lásd mg.

μg: mikrogramm (latinosan microgramm). A milligramm ezredrésze. 1000 μg = 1 milligramm. A gramm milliomod része. 1 000 000 μg = 1 gramm.

mg: milligramm. A gramm ezredrésze. 1000 milligramm = 1 gramm.

Misztikus: Rejtélyes, földöntúli, titokzatos. A görög müsztész = „a titkos tanba beavatott személy” szó nyomán.

Mitokondrium: Sejt szervecske, amely a sejten belül működik, és az energia termeléséért felel. Valójában parányi erőmű. Egy sejten belül sok mitokondrium van. A mitosz = fonal és khondrion = mag szavakból.

Monovitamin: Olyan vitamin készítmény, amely csak egyfajta vitamint tartalmaz, pl. C-vitamin kapszula. A mono egyedülit jelent.

Mozgáskoordináció: Az idegrendszer segítségével a mozgás összerendezettségét eredményező tevékenység.

MR: Olyan orvosi vizsgáló eljárás, amely mágnesességet használ ahhoz, hogy a test szöveteit nagyon részletesen „átvilágítsa”, ábrázolja, lefényképezze. Az „M” a Mágneses, az „R” a Rezonancia (rezgés átvétele) szavak rövidítése.

Multivitamin: A „multi” latin szó, jelentése „sok”. A multivitamin kifejezés a szó szoros értelmében olyan készítményt takar, amelyben sokféle vitamin található. Ma már gyakran használják az olyan étrend-kiegészítők megnevezésére is, amelyek a vitaminokon túl ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak. A multivitamin szó önmagában alkalmazva nagyon félrevezető lehet. Egyfelől azt az érzést keltheti, hogy minden szükséges vitamint tartalmaz. Másfelől azt sugallhatja, hogy egy multivitamin termék képes kielégíteni az ember mindennapi vitaminigényét. A multivitamin szó azonban semmit sem mond arról, hogy egy készítmény milyen mennyiségben tartalmazza ezeket a jótékony hatású anyagokat. Így aztán kijelenthető, hogy a multivitamin kifejezés nem egyenlő azzal, hogy jó a termék.

Múzsák: A költészet, a zene, a tánc és a tudomány istennői, akik a legenda szerint a Parnasszosz nevű hegyen (Görögország) éltek. A múzsa szó a görög muszai = hegy szóból származik. A múzsák a művészetek és a tudomány pártfogói, de egyben a művészi és tudományos alkotások ihletői* is voltak. A tudományok és a filozófia múzsáját Kalliopé-nak nevezik. Amikor azt mondják valakire, hogy „ő volt a mű múzsája”, azzal azt fejezik ki, hogy a személy nagyon erőteljes, alkotásra sarkalló, jó hatással volt a szerzőre. A „múzsa csókja” valamilyen értékes alkotásban megnyilvánuló érzelmi vagy szellemi hatást szimbolizál.

NE: Nemzetközi Egység. Nemzetközi egyezségen alapuló mértékegység, amely nem a vitamin (például A, D, E) súlyát határozza meg, hanem a szervezetben kiváltott biológiai hatást méri, egységekben kifejezve. 200 NE-nyi D-vitamin feleakkora jótékony biológiai hatást vált ki, mint 400 NE-nyi. Ezt a mértékegységet azoknál a vitaminoknál használják, amelyeknek kémiailag többféle, különböző hatékonyságú formája létezik, azzal a céllal, hogy a biológiai hatékonyság szempontjából egységesen lehessen a mennyiségüket kifejezni.

Nephrosis: Olyan tünetek együttese, amelyekből egyértelműen a vese hibás működésére lehet következtetni. A görög nephrosz = vese és osis = kóros folyamat szavakból.

Neuralgia: Idegzsába, idegi eredetű fájdalom. A görög neuron = ideg (eredetileg az íj húrja) és az algeo = fájlal szóból ered.

Niacin: A niacin valójában két vegyi anyag: a nikotonsav és a nikotinsavamid gyűjtőneve, amelyeket szokás B3-vitaminnak is nevezni. A nikotin szó Jean Nicot francia diplomata nevéből származik, aki Franciaország portugáliai nagykövete volt az 1500-as évek közepén. Tehát a niacin (ni-ac-in) szó eredete: nikotin + acidum (latin) = sav + in = vegyületre utaló toldalék.

Növényi rostok: Az élelmi vagy más néven diétás rostok olyan növényi anyagok, amelyeket az emberi emésztőnedvek nem tudnak lebontani, hanem ezek az anyagok a bélrendszerünkben élő barátságos, jótékony hatású baktériumok számára fontosak, mert lehetővé teszik azok életben maradását és kívánatos elszaporodását. Tekintettel arra, hogy az élelmi rostok növényi eredetűek, ezeket az anyagokat a köznyelv gyakran növényi rostként emlegeti.

Nyomelem: Az ásványi anyagoknak azt a csoportját, amelyek a növényi, az állati és az emberi szervezetben, sőt még általában a földkéregben is csak jóval kisebb mennyiségben mutathatók ki, a „csak nyomokban előforduló elemek” kifejezésből lerövidítve, „nyomelemek”-nek szokás nevezni. Ilyen elem például a króm, réz, cink, szelén stb.

Oázis: Termékeny terület, vízlelőhely egy sivatagban. Az Oaszisz nevű ókori település nevéből, amely a Líbiai sivatag egy termékeny pontján volt.

Oedema: Vizenyő, a folyadék rendellenes felhalmozódása, rendellenes helyeken. Például a bokák és lábszárak megdagadása szívelégtelenség következtében. A görög oideó = dagad szóból.

Optimális: Nagyon jó, nagyon kedvező, a lehető legkedvezőbb. A latin optare = óhajt szóból.

Orvosi élettan: Az emberi szervezetben lezajló egészséges folyamatokat, életműködéseket (például keringés, légzés, emésztés, stb.) kutató és leíró orvosi tudomány.

Oxidatív: Oxigén jelenlétében lezajló folyamat, például az égés.

Övsömör: Jellemzően a test egyik oldalán, a bőrön övszerűen megjelenő, gyakran rendkívül fájdalmas hólyagokkal és ideggyulladással együtt járó betegség.

Panoráma: Körkilátás, látkép, látvány. A görög pan = minden és hórama = látvány szavakból.

Pantoténsav: A B5-vitamin másik neve, a B-vitaminok közé tartozik. Nagyon fontos vitamin, részt vesz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében. A szó a görög pantothen = mindenfelől szóból ered, ami arra utal, hogy a pantoténsav az élő szervezetekben mindenütt előfordul, azaz mindenütt szükséges.

Parlagfű: (Ambrosia artemisiifolia) Magyarországon is elterjedt gyomnövény. Talán azért is hívják parlagfűnek, mert a megbolygatott, de aztán megműveletlenül – úgymond parlagon – hagyott területeken terjed el könnyen. Ilyenek lehetnek elhanyagolt kertek, építési területek, útszélek és így tovább. A parlagfű zöld színű növény, a földből kinövő szára a talajhoz viszonylag közel jellemzően több oldalhajtást is ereszt. Az összes hajtás csúcsán helyezkednek el a virágzatok. A parlagfű pollenjét* (virágporát) kiemelten felelősnek tartják sok ember allergiás megbetegedéséért.

Pauling, Linus Carl (1901–1994): Amerikai kémikus. 1954-ben kémiai Nobel-díjat kapott. 1962-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Kutatásai szerint napi 10 gramm (10 000 milligramm) C-vitamin jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélési idejét. Ő és munkatársai úgy találták, hogy a már kialakult szív- és érrendszeri károsodások is javulhatnak ekkora adagok hatására, sőt szerintük szükség is van ennyi vitaminra az immunrendszer és az idegi-hormonális rendszer megfelelő működéséhez.

Ping-ponglabda tünet: Az angolkór, azaz a súlyos D-vitaminhiány egyik tünete. A tarkó környékén a koponyacsont annyira puha, hogy az ping-ponglabdához hasonlóan benyomható.

Placebo hatás: A placebo hatóanyagot nem tartalmazó „gyógyszer”, látszatorvosság. Olyan szerekre használják a placebo elnevezést, amelyeket azért adnak valakinek, hogy megvizsgálják, hogy pusztán a segítség, gyógyulás ígérete milyen kedvező hatást vált ki. Ezt nevezik placebo hatásnak. Még egy hatóanyagot valóban tartalmazó gyógyszerkészítménynél is jelen van a placebo hatás. Ugyanazt a kémiai hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmények eltérő hatékonyságúak lehetnek, attól függően, hogy az orvos és a beteg mennyire bízik a kedvező hatásban, illetve erről az orvos milyen mértékben tudja meggyőzni a beteget. A latin placere = tetszik valakinek szóból.

Pollen: Virágpor. A latin pollen, pollinis = finomra őrölt liszt nyomán.

Precíziós: Nagy pontosságú, nagyon érzékeny, finomra hangolt, alapos. A latin prae = elöl és caedere = vág szavak nyomán, a „megszabott”, „elöl levágott” szavakból ered.

Prevenció: A szó eredeti jelentése a megelőzés, de a hivatalos orvoslásban gyakran használják abban az értelemben, hogy idejében felismerni egy betegséget, például korai szakaszban felismerni a rákot. A valódi prevenció azonban arra irányulna, hogy olyan életmódot, táplálkozást alakítsunk ki, amely eleve a lehető legalacsonyabbra csökkenti a betegségek kialakulásának még a lehetőségét is.

Provitamin: Elővitamin, azaz olyan vegyület, amelyből a szervezetben vitamin képződhet. A meghatározás további részét lásd a vitamin szónál. A görög pro- = előtt és a vitamin szóból ered.

Rath, Matthias: Orvos, kutató, tudós. Korunk legnagyobb jelentőségű orvosainak egyike. Felfedezései hozzájárultak ahhoz, hogy az emberiség egy teljesen új egészségügyi kultúrát alakíthasson ki, és megszabadulhasson a mai kor fenyegető betegségeinek többségétől. Dr. Rath kutatásai nyomán sokkal inkább érthetővé vált a betegségek többségének tényleges testi oka: „nem valami okozza, hanem valaminek – mégpedig a létfontosságú tápanyagoknak – a hiánya okozza”.

Redukáló: Nagyon leegyszerűsítve a következőt jelenheti egy élő szervezetben: A szervezetben vannak olyan anyagok, amelyek ha oxigénnel találkoznak, olyan formán alakulnak át, mintha „elégnének”, tulajdonképpen elhasználódnak. Egy ilyen „elégett” anyag egy redukáló hatás következtében képes visszaalakulni az eredeti formájába. A latin reducere = visszavezet, re- = vissza és ducere = vezet szavakból ered.

Reflexológia: Alternatív* gyógymód, amely arra az alapelvre épül, hogy kezeink és a lábaink egyes területei más testrészek vagy szervek állapotát tükrözik, illetve ezeken keresztül befolyásolhatóak. Ezeket a területeket (reflexzónák) a reflexológus olajjal vagy krémmel masszírozza, ezzel jobb működésre serkentve a megcélzott testrészt vagy szervet. A reflex szóból ered, amely visszatükröződést is jelent a latin re = vissza és a flectere = hajlít szavakból, a logosz = tanulmányoz szó hozzátoldásával.

Rehabilitálás: Itt általános értelemben egy régi, kedvező vagy az eredeti állapot vagy képesség helyreállítását értjük alatta. A latin re = újra és habilis = képes, alkalmas szavakból. Valójában azt jelenti, hogy újra képessé tenni valakit valamire, amit korábban meg tudott csinálni.

Rendszertani: A rendszertan a biológiában az élőlények csoportosításával, leírásával, elnevezésével foglalkozó tudományág.

Ritalin: Olyan gyógyszer, amit úgymond a túlzottan aktív (hiperaktív*) vagy elkalandozó figyelmű (figyelemhiányos zavarban* szenvedő) gyerekek lenyugtatására fejlesztettek ki. Érdekessége, hogy a gyógyszer hivatalosan közölt mellékhatásai között megtalálható pl. a túlzott mozgási kényszer és a hiperaktivitás is, éppen az, amit kezelni hivatott. Kémiailag nagyon közel áll a kokainhoz. Hatóanyaga a metilfenidát (methylphenidat) több nemzetközi egyezmény értelmében is a szellemi képességeket befolyásoló, a kábítószer kategóriába tartozó anyag. A metilfenidát már jóval korábban is forgalomban volt, de akkoriban nem „gyermekgyógyszer”-ként, hanem felnőtteknek szánt fogyasztószerek alapanyagaként (pl. Centedrin), majd a súlyos mellékhatások miatt az ilyen anyagot tartalmazó gyógyszereket kitiltották a piacról. Valamivel később a metilfenidát új elnevezéssel és új közönséget – immár a gyermekeket – megcélozva újra előbukkant, pl. Ritalin néven.

RNS: Ribonukleinsav. A Ribo-Nuklein-Sav kezdőbetűkből. Az eredeti örökítő anyagról (DNS, lásd ott) vagy annak egy részéről készült másolatot megtestesítő anyag, amely alapján a test fehérjéket tud előállítani.

Roboráló: Leromlott, legyengült, lefogyott szervezetet megerősítő, feltápláló. A latin robur, roboris = erő szavakból.

Robusztus: Erőteljes, keménykötésű, olyan valami, amit nagyon nehéz megrendíteni vagy tönkretenni. A latin robur, roboris = erő szavakból.

Sclerosis multiplex: Kiejtve szklerózis multiplex. Sclerosis = meszes keményedés, multiplex = sokszoros. Ismeretlen eredetűnek tartott betegség, amely az idegrendszer, különösen az agy leépülésével jár. Az elpusztuló idegszövet helyén nagy számban, apró meszes gócok keletkeznek. Ebből fakad az elnevezés: „sokgócú keményedés”.

Sejtanyagcsere: A sejtekben folyó kémiai folyamatok összessége. Lásd még: Sejtek, Anyagcsere.

Sejtek: Az emberi testet felépít legkisebb önálló élő egységek. Sok fajtájuk van: izomsejtek, idegsejtek, májsejtek, vesesejtek, vérsejtek stb. Az egész test egészsége a sejtek egészségén múlik, attól függ. Az orvostudomány ma – sajnos – nem a sejtek egészségesen tartásával törődik. Az egyes orvosi területek testrészek, szervek szerint szakosodnak. Pl. bőrgyógyász, szemész, fül-orr-gégész, urológus, stb. Az egyes szervek megbetegedésének gyökere azonban a sejtek szintjén található, így az egészség nehezen állítható helyre, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk. A sejtszintű egészség legfontosabb kérdése az, hogy rendelkezésre állnak-e a sejtek működéséhez szükséges tápanyagok.

Selye János (1907–1982): Világhírű magyar biológus, orvos és kutató, aki hatalmas segítséget nyújtott a valódi egészségügy létrehozásában azáltal, hogy kidolgozta „stressz-elméletét”. Elsősorban Kanadában dolgozott. Könyveit számos nyelvre lefordították, ezek közül több magyarul is elérhető. Legismertebb könyve talán az Életünk és a stressz, amelyet 1964-ben adtak ki először Magyarországon.

Skála: Különféle fogalmak, számértékek, állapotok stb. egymásra épülő, fokozatosan növekvő illetve csökkenő sorozata, rendszere. Az olasz scala = lépcső szóból.

Skorbut: A C-vitamin hiányának súlyos, életveszélyes állapota. A test különböző részein vérzések lépnek fel, következményes duzzanatokkal a fogínyben, csonthártyában, ízületekben és másutt is, jól látható módon. Végtagfájdalmak, a fogak kihullása kíséri. Amennyiben a személy nem jut időben elegendő mennyiségű C-vitaminhoz, a folyamat halálos kimenetelű. Korábban tengerészbetegségnek is nevezték, mert gyakran észlelték a hosszú hajóutak során a legénységnél, akik nem jutottak friss zöldség- és gyümölcsfélékhez, hanem hosszasan pl. szárított húson éltek.

SLE: Egy autoimmun* betegség rövidített neve, amely különböző szerveket támad meg, és többnyire jellegzetes bőrelváltozásokkal is jár. Az elnevezését eleve ez utóbbiról, a bőrpanaszokról kapta. Az S = Systemás; L = Lupus; E = Erythematosus szavak kezdőbetűiből. Az ijesztően bonyolultnak és érthetetlennek tűnő név a következőt jelenti. Az ilyen betegségben szenvedők orcáján többnyire, nagyon jellegzetes pillangó alakú vörös, gyulladt folt jelenik meg. Ezt írták le az erythematosus szóval, amelynek jelentése: vérbő, bőrpírral járó. A görög erüthéma = pirulás szóból ered. A lupus szó abból fakad, hogy a betegség imént említett bőrtünetét az SLE első leírói a tbc-s bőrbántalomhoz, az úgynevezett „Lupus vulgaris”*-hoz, magyarul „bőrfarkas”*-hoz tartották hasonlónak. A systemás szó a későbbiekben lett a „lupus erythematosus”-hoz hozzácsapva, amikor rájöttek, hogy a betegség nemcsak a bőrt támadja meg, hanem akár az egész szervezetet is. Systemás = az egész szervezetet érintő. A görög szüsztéma = elrendezés, szerkezet szó alapján, amely a szün = össze és a sztémi = áll szavakból ered. Eléggé szerencsétlen, kissé erőltetett, nehezen érthető és nem igazán sokatmondó kifejezés, de ez gyökeresedett meg az orvosi szóhasználatban.

Sokidegbántalom: Olyan idegrendszeri bántalom összefoglaló neve, amely a test több (sok = számos) pontján, az idegszálak mentén jelenik meg. Járhat fájdalommal, zsibbadással, érzészavarral. A „bántalom” szó arra utal, hogy egyértelmű ugyan az idegek sérülése, de nem világos annak kiváltó oka.

Sokideggyulladás: Olyan idegrendszeri betegség összefoglaló neve, amely az idegszálaknak a test több (sok = számos9 pontján észlelhető gyulladásának következménye. A legkülönbözőbb helyeken jelentkező fájdalommal, zsibbadással, érzészavarral járhat.

Specialista: Szakorvos, a hivatalos orvoslásban valamelyik gyógyászati terület, mint például belgyógyászat, sebészet, bőrgyógyászat, szemészet stb. szakértője. Az orvosi egyetemek általános orvosi képzését követően az orvosok ezen területek valamelyikére szakosodnak. Több év gyakorlatot követően szakvizsgát tesznek belőle, ekkor válnak okleveles szakorvossá, specialistává. Egy orvosnak több szakvizsgája is lehet. Előfordul, hogy valaki a szakorvosságon belül is tovább szakosodik, például a belgyógyászati szakvizsgán belül a cukorbetegség okleveles specialistája lesz.

Stresszelhető: Olyan állapotban van, amikor a környezetből származó megterhelések már nem „peregnek le” róla könnyedén, hanem képesek kényelmetlen, akár nehezen elviselhető, problémákat kiváltó feszültséget okozni. Például egy nehéz nap után apuka hazaérkezik, és már annyi is kihozza a sodrából, hogy a felesége nem teszi azonnal elé a vacsorát, pedig máskor ilyen esetben türelmesen vár, megnézi az újságot stb. Apa stresszelhetővé vált. Egy másik példa lehet, amikor valakinek a C és D-vitamin hiánya miatt meggyengül a testi védekező rendszere, és már egy kicsit hűvösebb napon is megfázik, holott máskor sokkal hidegebb időben sem történik vele semmi baj. Az ő szervezete stresszelhetővé vált.

Szabadalom: Találmány gyártására, forgalomba hozatalára adott kizárólagos engedély. A szabadalom tulajdonosa vagy örökre, vagy egy meghatározott időre kizárólagossággal rendelkezik. Ez alatt az idő alatt bárki, aki használja, forgalmazza a szabadalmaztatott anyagot, terméket, eljárást, köteles a szabadalom tulajdonosától engedélyt kérni, illetve neki jogdíjat fizetni. A gyógyszeriparban a mesterségesen összeállított vegyületeket vagy a természetben előforduló anyagok módosításával előállított vegyületeket, illetve az előállítási módszer folyamatát szokták szabadalmaztatni. A szabadalmi időszak alatt az adott gyógyszert a szabadalommal rendelkező gyógyszergyár úgymond „annyiért árulja, amennyiért akarja”, hiszen a védett termékkel kapcsolatban nincs versenytársa a piacon. Amikor egy gyógyszer szabadalma lejár, jellemzően megjelennek a piacon az ugyanazt a hatóanyagot ugyanolyan mennyiségben tartalmazó gyógyszerek, de már sokkal olcsóbban. Ezeket nevezik generikumnak, vagy generikus gyógyszernek. A természetben előforduló anyagokat nem lehet szabadalmaztatni, így a vitaminokat sem.

Szamizdat: Engedély nélkül kiadott nyomtatvány, újság. Történelmi kifejezés a kommunista pártállami időkből, az 1950-80-as évekből, amikor bármilyen nyomtatott írást csak az állam engedélyével lehetett megjelentetni. Tulajdonképpen a magánkiadás szóból, az orosz szam = önmaga és izdatj = kiad szavak nyomán.

Szent-Györgyi Albert (1893–1986): Magyar biokémikus. 1937-ben a C-vitamin szerepével kapcsolatos felfedezéseiért orvosi-élettani Nobel-díjat kapott. Szent-Györgyi 1917-ben szerzett orvosi diplomát a budapesti egyetemen. Érdeklődése a biokémia felé fordult, e tárgyban folytatta tanulmányait Németországban és Hollandiában. Amikor a Cambridge-i Egyetemen (1927, 1929), illetve a rochesteri (Minneapolis állam, USA) Mayo Alapítványnál (1928) dolgozott, Szent-Györgyi talált egy szerves, redukáló hatású vegyületet, azt növényi nedvekből és mellékvesekéreg-kivonatból elkülönítette, és hexuronsavnak nevezte el (ma aszkorbinsavnak hívjuk). Négy évvel később Magyarországon, a szegedi egyetem professzoraként (1931–45) segédkezett annak bebizonyításában, hogy a hexuronsav azonos a skorbutellenes C-vitaminnal, amelyet már 1907-ben felfedezett Axel Holst és Alfred Fröhlich. 1947-ben bevándorolt az Egyesült Államokba, ahol rögtön kinevezték a Woods Hole-i (Massachusetts állam) Izomkutató Intézet igazgatójává. Itt a sejtosztódást kiváltó tényezőkkel és ennek nyomán a rák keletkezésének okával kapcsolatos kutatásokat irányította. Szent-Györgyi The Crazy Ape (Az őrült majom, 1970) című könyvében írta le a tudományról, valamint az ember földi túlélésének kilátásairól szóló kritikai, pesszimista hangú eszmefuttatásait.

Szerves: A természetben előforduló szerves vegyületeket csak élő szervezetek képesek előállítani. Ezeknek a növények a legfontosabb elsődleges forrásai, az állati életformák ezt használják fel testük felépítéséhez. A növények a napfény energiájának felhasználásával, a talajból a gyökéren keresztül felszívott szervetlen anyagokból és a levélen keresztül a levegőből felvett szintén szervetlen széndioxidból képesek szerves anyagokat szintetizálni (lásd: szintézis). A modern kémia mesterséges módon is képes szerves vegyületeket előállítani.

Szervetlen: Az élettelen világban előforduló, nem élőlényekből származó anyagok. Szokás ásványoknak is nevezni ezeket.

Szénhidrátok: Az elnevezés egy kémikus gondolatmenet eredménye. Nem túl szerencsés, valójában semmi fontosat nem közlő név. A kémiában nem jártas embereket össze is zavarhatja. Az elnevezés a következő logikából fakad. A szénhidrátok szénből, hidrogénből és oxigénből álló vegyületek. Az ilyen anyagokban mindig kettőször annyi hidrogén atom található, mint amennyi oxigén atom, akárcsak a vízben. Kettő hidrogén plusz egy oxigén = víz. Hidro = víz. A név megalkotói a „hidrát” szóval erre a tulajdonságra kívántak utalni. A szénhidrátokban egy szénatomra jut egy oxigén és kettő hidrogén atom, amit úgy is lehet tekinteni, hogy egy szén atomra jut egy víz molekula, azaz szén plusz hidrát. Szén-hidrát. A legközismertebb szénhidrátok a cukor és a keményítő. Egyszerűbb így megjegyezni: szénhidrát = cukor. Vagy szénhidrát = tészta, rizs, burgonya, ugyanis ezek jellemzően sok keményítőt tartalmaznak. A különböző gabonák (pl. búza, árpa, rozs), a rizs, a burgonya, a zöldségek és a gyümölcsök. Az ember számára a legelőnyösebb szénhidrát források a zöldségek és a gyümölcsök.

Szindróma: Tünetegyüttes. A kifejezést akkor használják, ha több különálló tünetet egyidőben észlelnek (pl. valakinek fáj a lába, miközben viszket a háta, és ugyanakkor székrekedése is van), de a tünetek együttes jelentkezésének oka még nem ismert, ezért csak a tüneteket, mint egyidejűleg észlelhető jeleket tudják megragadni. Az egyidejűleg megfigyelt tünetek összességét szindrómának nevezik el. A fenti lehetne például az FVSZ-szindróma: Fáj a lába, Viszket a háta, Székrekedése van.

Szintetikus: Vegyipari módszerekkel készült, a természetben előforduló formától eltérő vagy ott meg sem található, teljes mértékben mesterséges anyag, amelyet szabadalmaztatni lehet. Így a gyártó egy bizonyos időre kizárólagos hasznot húz az általa kifejlesztett újfajta anyag eladásából.

Szintézis: Bonyolultabb, összetett vegyületek előállítása egyszerűbb vegyületekből. A görög szün = össze és thémi = tesz, illeszt szavakból.

Szív koszorúér: lásd koszorúér.

Szívnagyobbodás: A szívizomzat valamilyen rendellenes túlterhelés, betegség következtében kóros mértékben megvastagszik, megnagyobbodik. Az ilyen kórosan megvastagodott szívizomzat azonban csak látszólag erősebb, valójában sokkal kevésbé képes ellátni a feladatát, mint a normális méretű.

Szteroid: A szteroidok a szervezetben is előforduló, a gyulladásos folyamatokra természetes módon ható, azokat szabályozó hormonokat utánzó gyógyszerek. Csökkentik a gyulladásokat és az azokhoz kapcsolódó panaszokat, de anélkül, hogy a gyulladás eredeti kiváltó okát kezelnék. Valójában csak tüneti terápiát jelentenek. Emellett gyengítik az immunrendszert, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy a gyulladások mérséklődnek. Sajnos még a legkörültekintőbb alkalmazás esetén is nagy gyakorisággal okoznak akár súlyos nemkívánatos hatásokat is. Például cukorbetegség kialakulására hajlamosítanak, az immunrendszer gyengítése következtében fogékonyabbá tesznek fertőző betegségekre, kóros mértékben elvékonyítják a bőrt. Mindeközben a kábítószerek hatásaihoz hasonló indokolatlan jókedv alakul ki, és a szer tartós használata hozzászokást, függőséget okozhat.

Szteroid lökés: Szteroid lökésnek azt nevezzük, amikor hirtelen nagy adag szteroidot adnak be a betegnek.

Szteroidos: Itt, szteroiddal együtt adott, szteroidot is tartalmazó.

Terapeuta: Terápiát*, azaz gyógykezelést végző személy.

Terápia: (Gyógy)kezelés, gyógymód. A görög therapeia = gondozás, ápolás szóból.

Terápiás: 1. gyógyítás céljából végzett, a gyógyítást szolgáló. 2. gyógyhatású, a gyógyulást elősegítő.

Természeti törvényszerűség: Olyan jelenség a természetben, ami mindenféle egyéni megítéléstől, véleménytől vagy személyes mérlegeléstől függetlenül bekövetkezik vagy szükséges. Ilyen például az, hogy a tárgyak leesnek a földre vagy, hogy a zöld növényeknek napfényre van szükségük a tápanyagok előállításához vagy, hogy az élőlényeknek tápanyagokra van szükségük a túléléshez. De természeti törvényszerűség az is, hogy C-vitamin hiánya skorbutot okoz.

Terra incognita: Szó szerinti fordításban ismeretlen, feltérképezetlen terület. A latin terra = föld és incognita = ismeretlen szavakból.

Testszerte: A test több részén egyidejűleg megjelenő vagy észlelhető. Szerte, azaz több helyütt a testen.

Téveseszme: lásd üldöztetéses téveseszme.

Trombózis: A vér megalvad az érben, annak ellenére, hogy ennek nem lenne szabad megtörténnie, és ezzel dugót képezve elzárja azt. A görög thrombosz = vérrög és az -ózis = kóros folyamat szóösszetételből.

Tüdőasztma: Rohamokban jelentkező, illetve rohamokban súlyosbodó légzési nehézséggel járó, gyakran allergiás eredetű tüdőbetegség. A görög aszthma = lihegés, illetve az aadzó = nehezen lélegzik szavakból ered.

Tüdőembolia: A test valamelyik részén képződött, majd a véráramba bekerült szilárd anyag (például vérrög) továbbsodródása, majd beékelődése a tüdő ereibe, amely az eldugaszolt ér által ellátott területen elzárja a további vérkeringés útját. Súlyos állapot, amely a légzés elégtelenségéhez vezet. A görög emballó = beleilleszt, beleékel (em- = bele és balló = dob) szóból ered.

Tüdőtágulat: Az egészséges tüdőben nagyon sok, apró hólyagocska van, amelyeknek az együttes felülete rendkívül nagy. Ezen a nagy felületen keresztül történik meg a szén-dioxid eltávolítása a szervezetből, illetve az, hogy a belélegzett levegő oxigénje felfrissíti a vért. A tüdőtágulat kialakulása során az apró hólyagocskák egybeolvadnak, ennek következtében jelentősen lecsökken a számuk. Nagyobbak lesznek a tüdőhólyagok, de egyidejűleg a számuk lecsökken, ezáltal megkisebbedik a légzőfelület. A lecsökkent felületen keresztül kevésbé tud a szervezetbe jutni az oxigén, illetve a szervezetből eltávozni a szén-dioxid, ami végső soron a légzés elégtelenségéhez vezet.

Üldöztetéses téveseszme: Kóros elmeállapot, amelyben a személy eltántoríthatatlanul meg van győződve arról, hogy megfigyelik, követik, az életére, vagyonára törnek, megpróbálják a tudatát befolyásolni, lehallgatják, holott ezeknek az elképzeléseknek semmilyen valós alapja nincs.

Valódi életerőt adó táplálkozás: Csak kevesek számára ismert, hogy nem minden élelmiszer ad hasznos energiát a test számára. A hasznos energián van a hangsúly. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása kifejezetten erőtlenné, fáradttá, energiaszegénnyé teszi a testet. Ilyen például – a közhiedelemmel ellentétben – a finomított cukor és az azt tartalmazó ételek. Van tehát hasznos és haszontalan energia. A megfelelő táplálkozás azonban valóban éltető, nehezen elkopó energiával látja el a testet.

Vegetatív idegrendszer: Az idegrendszernek az a része, amelyik a szervezet akarattól független működéseit irányítja. Ilyen például a bélrendszer, a szívműködés stb. A latin vegere = mozgat szóból ered.

Vészes vérszegénység: A B12-vitamin hiányának állapota, amelyben a vörösvértestek érése zavart szenved. Emiatt ezek a normálisnál nagyobbak lesznek, az alakjuk eltorzulhat. Végeredményként a vérsejtek az elfogadhatónál gyorsabban pusztulnak.

Vitaminok: Az emberi test működéséhez, a szokásos élelmiszerekhez képest kis mennyiségben szükséges, de nélkülözhetetlen tápanyagok. A test belső folyamatainak szabályozásában vesznek részt. Az emberi testbe a vitaminokat kívülről kell bevinni, mivel mi magunk nem tudjuk azokat előállítani. Súlyos hiányuk jellegzetes betegségeket okoz, amelyek azonban a hiányzó vitamin pótlásakor látványos javulásnak indulnak. Nem kielégítő mennyiségük jelentősen növeli számos betegség kockázatát, ezáltal csökkenti a várható élettartamot, illetve az egészségben eltöltött évek számát.

Vírus: A vírusok nem élőlények. Sokkal kisebb méretűek még a legkisebb egysejtű élőlénynél is. Valójában DNS*-ből vagy RNS*-ből és valamilyen fehérjéből épülnek fel, azaz kétféle molekula keverékei. Tehát élettelen anyagok és nem élőlények. A szervezetbe jutva, bizonyos körülmények fennállása esetén, úgy tűnik, hogy meg tudják változtatni a vírust befogadó élőlény működését, ezáltal azt a benyomást kelthetik, mintha maguk is élőlények lennének. Azonban a vírust befogadó élőlény, az úgynevezett gazdaszervezet aktív együttműködése nélkül kizárólag teljesen élettelen anyagként viselkednek, és nem okoznak semmit. Hasonló ez egy postai levélhez. Egy levél önmagában nem csinál semmit senkivel. Ahhoz, hogy bármilyen hatást váltson ki, szükséges valaki, aki elolvassa. Enélkül a levél csak egy halott tárgy, ami önmagában semmiféle hatást nem tud kiváltani. A vírusok nem rendelkeznek semmiféle önálló szándékkal vagy elképzeléssel, hiszen nem élnek. Nem céljuk megbetegíteni a szervezetet. A velük kapcsolatos probléma abból fakad, amilyen módon egy szervezet kölcsönhatásba lép velük. Egy legyengült szervezet például saját maga ellen fordítja ezeket a vírusoknak nevezett molekulákat. Ha a szervezet nem kezdene velük valamit, a vírusok képtelenek lennének bármit is tenni azzal. Egy erős, jó állapotú testben a vírusok semmilyen kedvezőtlen változást nem hoznak létre. Valójában a legyengült szervezet maga a kór okozója, és nem a vírus. A vírus önálló szaporodásra sem képes, de a szervezet rossz állapotában hajlik arra, hogy a „fertőzéssel” kapott vírust mintának használva további vírusokat termeljen. Ez eredményezi a betegséget. Ha a szervezet figyelmen kívül hagyná a testbe bejutott vírust, vagy valamilyen hasznos célra fordítaná annak jelenlétét, ahogyan azt egy egészséges szervezet teszi, nem történne semmi baj.

Zsírok: A zsiradékok olyan növényi és állati eredetű anyagok gyűjtőneve, amelyek jellemzője többek között, hogy nem oldódnak vízben, és jellegzetes csúszós tapintatuk van. A növényi eredetű zsiradékokat nevezik olajoknak, amelyek szobahőmérsékleten folyékonyak. Az állati eredetű zsiradékokat nevezik zsíroknak, amelyek szobahőmérsékleten szilárdak. Kémiai és egyéb tulajdonságaikat illetően az olajok is zsíroknak számítanak.