Homoktövis
Legelterjedtebb elnevezése a homoktövis, de az ezüsttövis, fűztövis kifejezés is erre a növényre utal.
Tibetben Kr.e. 900 évvel többek között vérkeringési rendszeri, emésztőrendszeri betegségek kezelésére és a bőr égési sérüléseinek gyógyítására használták.
Manapság a gyógyszeripar a gyümölcshúsból és a magjából préselt olaját alapanyagként használja fel fájdalomcsillapító, sugárártalom elleni szerek, nőgyógyászati gyulladásgátlók készítéséhez, valamint arckrémek és fogkrémek összetevőjeként is szerepel.
Élelmiszeripari felhasználása:
Dzsem, zselé, ivólé, szirup, bor, likőr készül gyümölcshúsából.
Az északi termőhelyein élő emberek fontos téli vitaminforrása.
Értékes termése a szibériai vadászok és az űrhajósok étrendjében is vezető helyet kapott.