Menü
Biobolt Eger, Eger biobolt. biobolt Eger belvárosában - Vitál Centrum Biobolt - Eger

Ginkgo biloba

 

Ginkgo biloba

A kiváló tolerálhatóság, a függés veszélyének hiánya, az éberségre és a gondolkodási folyamatokra gyakorolt negatív hatás hiánya miatt ez a szer nem csupán idősebb személyeknek, de a dolgozó fiatalabbaknak is nagyon megfelelő.

Woelk, H; Arnoldt, KH; Kieser, M, Hoerr, R:


Ginkgo biloba szorongás ellen.

Forrás: Woelk, H; Arnoldt, KH; Kieser, M, Hoerr, R:Ginkgo biloba special extract EGb 761 in generalized anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Psychiatric Research 41 (2007) 472-480

Fordította, kivonatolta: Szendi Gábor

Mint a szerzők írják, a szorongásos zavarok az elsődleges ellátásban (pl. a családorvosi ellátásban) 2.5%--19%-os gyakoriságúnak tekintik. Két gyakori típus szoktak diagnosztizálni, generalizált szorongó és alkalmazkodási zavar (ált. élethelyzetek, munka okozta zavarokról van szó) szorongással párosulva.

E panaszok jól reagálnak pszichoterápiára is, de az aktuális ajánlások szerint szorongáscsökkentőkkel és antidepresszánsokkal kezelendők. A szerzők szerint a szorongáscsökkentők hosszú távú alkalmazása nem ajánlott, mert hozzászokás és függés alakul ki, valamint gondolkodási zavarok és álmosság jelentkezik mellékhatásként.

Az antidepresszánsok esetén is igen sok a mellékhatás.
Az EGb 761 nevű, Ginkgo Biloba kivonatot számos nagy vizsgálat hatásosnak találta a demencia, a korral járó szellemi hanyatlás kezelésére, valamint egészséges idősek szellemi és szociális funkcióinak javítására.

Már egy korai vizsgálatban, amelyben a Ginkgo Biloba hatását vizsgálták az agyi érszűkület okozta képességcsökkenésre, azt találták, hogy javítja a szorongásos tüneteket is. Állatvizsgálatokban a Ginkgo Biloba csökkentette a stresszválaszt és a félelmi válaszokat, vagyis a szorongást és a stresszhormonok szintjét. Embervizsgálatokban a Ginkgo Biloba szintén csökkentette a különféle mutatókkal (pl. vérnyomással, alvással) mért stresszválaszt.

A vizsgálatban 16 kezelési centrumban összesen 109 beteg vett részt, akik vagy generalizált szorongásban vagy alkalmazkodási zavarban szenvedtek. A betegek vagy placebót, vagy 240 vagy 480 mg Ginkgo Bilobát kaptak.
A 6 héten át szedett Ginkgo biloba hatására a 480 mg-os csoportban 14.3, a 240 mg-ot szedők csoportjában 12.1 pont csökkenést tapasztaltak a Hamilton szorongás skálán.

Öszehasonlításként a szerzők idéznek egy másik vizsgálatot, ahol az Oxazepam nyugtatóval 11.2 pont, a Lorazepammal 10 pont csökkenést lehetett elérni. Antidepresszánsokkal hasonló vizsgálatban ugyancsak rosszabb eredményt értek el, igy pl. a venlafaxin (Effexor, Efectin, Olwexya,Velaxin) 5 ponttal, a paroxetin (Seroxat, Paroxat) 6.7 ponttal, a sertralin (Zoloft ) 8 ponttal csökkentette a szorongáspontokat.

A Ginkgo bilobát tartósan kell szedni, a jelentős hatás 4 hét után jelenik meg.

Hatásmechanizmusa nem világos, de feltevések szerint gátolja a CRH nevű, agyban termelődő stresszhormon kibocsátódását.

A cikk záró sora:

A kiváló tolerálhatóság, a függés veszélyének hiánya, az éberségre és a gondolkodási folyamatokra gyakorolt negatív hatás hiánya miatt ez a szer nem csupán idősebb személyeknek, de a dolgozó fiatalabbaknak is nagyon megfelelő.

 

Kommentár:
Fontos megjegyezni, hogy a generalizált szorongás és a depresszió csak a pszichiátria tankönyveiben válik el oly élesen. Pl. a genetikai kutatások azt mutatják, hogy ha van genetikai hajlam, az azonos a két zavarban, csupán a környezeti hatások miatt térnek el a tünetek. Más vizsgálatok meg is erősítik, hogy a Ginkgo hatásos depresszióban is.

Világos, hogy a szorongás és depresszió az életnehézségekre és stresszre adott válasz, és a szer a stresszválasz csökkentésén keresztül hat. A Ginkgo szedése ráadásul minden 40 év felettinek ajánlott, aki kezdi megtapasztalni memóriája, figyelme romlását. A Ginkgo ugyanis kifejezetten jótékony hatású a korral járó kognitív deficitek kezelésében is.

Szendi Gábor

 

Vitál Centrum Biobolt és Drogéria

Eger, Jókai út 10.

Bioélelmiszer,Vitamin,Gyógynövény,Biobolt Eger, Biobolt Egerben , Vitamin Egerben , Vitaminok Egerben

Forrás : http://www.tenyek-tevhitek.hu/ginko-biloba-es-szorongas.htm

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Biobolt Eger

Vitál Centrum Biobolt és Vitamin Szaküzlet

Dr. Lenkei Egészségkultúra Szaküzlet - Eger

3300 Eger, Jókai út 10.

(A Jókai út Dobó tér felőli végén.)

Térkép a biobolthoz

Tel.: +36-70/7755 006

E-mail: 

biobolteger@biobolteger.hu

Adószám: 78203510-2-30

Dr. Lenkei Egészségkultúra Szaküzlet nyitvatartása:

Hétfő:         09.00 - 17.00
Kedd:          09.00 - 17.00
Szerda:       09.00 - 17.00
Csütörtök:   09.00 - 17.00
Péntek:       09.00 - 17.00
Szombat:    09.00 - 13.00
Vasárnap:   Zárva

A biobolt nyitvatartása:

Hétfő:         09.00 - 17.00
Kedd:          09.00 - 17.00
Szerda:       09.00 - 17.00
Csütörtök:   09.00 - 17.00
Péntek:       09.00 - 17.00
Szombat:    09.00 - 13.00
Vasárnap:   Zárva

Megosztás