Kínában, Mongóliában és Tibetben évszázadok óta termesztik azt a cserjét, amelyen a goji bogyó terem.
A növény erőteljes növekedésű, 4 m magasra is megnő, és a 2. évtől már teremhet.
Lycium, lícium, goji berry, farkasbogyó neveken is ismert piros, édeskés gyümölcsöt szüretkor leginkább lerázzák a bokrokról, hogy kevésbé sérüljenek a bogyók, majd addig szárítják, amíg olyan nem lesz, akár a mazsola.
Miért is örvend a goji ilyen kitüntetett figyelemnek?
Egyes megfigyelések szerint a goji bogyó fokozza az erőnlétet, javítja a látást, lassítja az öregedést, támogatja az immunrendszert, valamint lúgosítja a szöveteket.
A kínai orvoslás úgy tartja, hogy a goji bogyó fokozza az állóképességet, valamint jótékony hatással van a szexuális energiára is.
Számos jótékony hatása miatt a hagyományos kínai gyógyászat évszázadok óta használja a gojit az orvoslásban.
Vannak akik a fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A világ egyes részein afrodiziákumként ismerik.
Legfőbb áldása, hogy táplálja szervezetünket
Nincs még egy bogyó a földön, amely ilyen gazdag lenne tápanyagokban!
Fontos megemlíteni, hogy ezen tulajdonsága mellett az íze is kellemes.
A teljesség igénye nélkül:
Tizenkilenc aminosavat, nyomelemeket, vasat, valamint B1, B2, B6-és E-vitamint tartalmaz.
A goji bogyó a legnagyobb antioxidáns-tartalmú táplálékok közé tartozik. Antioxidáns tartalma az áfonyáénak átlagosan a kétszerese.
Jelenlegi ismereteink szerint a természetben egyedül a goji bogyó hat serkentően a növekedési hormon elválasztására, ez a tulajdonsága a világ legjobb öregedésgátló szupertáplálékává avatja.
Hogyan fogyasszuk a goji bogyót?
A goji bogyóhoz leginkább különféle feldolgozott formában juthatunk hozzá.
Ilyenek a szárított goji bogyó, a porított goji bogyó, valamint a gojibogyó-lé.
Semmi akadálya annak, hogy akár naponta fogyasszunk ebből a nagyszerű táplálékból.
Nagyszerű tea készíthető a bogyóból, de önmagában, nyersen fogyasztva is kitűnő táplálék a goji.
Sokan turmixokhoz adagolják különféle mennyiségben akár a szárított, a porított, vagy a folyékony formáját.
Egyre elterjedtebb a kapszulázott gojibogyó-kivonat fogyasztása is.
Fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.