Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

Facebook

Glikémiás index

A glikémiás index az élelmiszerek fontos jellemzője, mely 0-tól 100-ig egy számmal jellemzi őket, aszerint, hogy mennyire és milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet.

Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy élelmiszer annál nagyobb a glikémiás indexe. 

Lényeges, hogy csak az olyan élelmiszereknek van glikémiás indexe, melyek nagyobb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, mivel a vércukorszintet a szénhidrátok emésztése során keletkező cukrok emelik meg. Emiatt a glikémiás index táblázatokban jellemzően nem szerepelnek például a húsok, halak, sajtok és a tojás.

Ugyanakkor a máj képes szőlőcukrot előállítani más, elsősorban a fehérjelebontás során keletkező vegyületekből is, így szénhidrátot nem/alig tartalmazó ételeknél is mérhető lehet a közvetett vércukoremelő hatás.

Egy élelmiszer minél magasabb glikémiás indexel rendelkezik, annál jobban megemeli a vércukorszintet, melyre a szervezet nagyobb inzulintermeléssel reagál, hogy szabályozni tudja azt.

A jelentős inzulintermelést követően a vércukorszint hirtelen esik vissza ingadozó vércukorszintet okozva.

A visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik, mely gyors elhízáshoz vezet. Az ingadózó vércukorszint az elhízás mellett számos egészségügyi probléma forrása is többek között szív és érrendszeri megbetegedéseké, valamint a cukorbetegségé is.

Az élelmiszerek többsége 0 és 100 közé eső glikémiás indexel rendelkezik és a 100-as glikémiás index a glükóz (szőlőcukor) GI értékének felel meg.