BIO Aszalt datolya magozott 250g Biorganik
Az aszalt datolya paleolit étrendben is fogyasztható!
Összetevők:
*datolya.
* ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01.
A datolya egyik legősibb gyümölcsünk, a meleg égövről a szárított változata kerül hozzánk.
Tápanyagtartalom 100g-ban: Energiaérték: 1178 kJ/282 kcal, Fehérje: 2,4g, Szénhidrát: 68g, Zsír: 0,4g.
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor, magnézium.
Vitamin: A, B3, B6, C.
Felhasználása: magában fogyasztható, sütemények készítésekor, műzlik dúsításához.
A datolya (Phoenix dactylifera) az egyik legősibb gyümölcsünk, már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn róla írásos emlékek. A Bibliában is fellelhető a gyümölcs. A datolyapálma magas, olykor csaknem száratlan pálmafa.
Törzsét a lehullott levelek töve, mint pikkely borítja. Levele szárnyalt, a tövén redőzött. Virágbuzogánya a levelek tövéből nő ki, virága kétlaki. Nagy datolyaültetvények Afrikában vannak, Európában csak Spanyolország termel említésre méltó mennyiséget. A meleg égövről a szárított változata kerül hozzánk.
Eddig csak kellemes csemegének ismertük, nem is tudtuk róla, milyen gyógyhatása van. A friss datolyának és a szárítottnak majdnem teljesen megegyező a tápértéke: 100 grammban 142 kcal energia van.
A datolya gyümölcse 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgabarna vagy mély barna, puhasága meg az íze nagyon különböző. Mindegyik fajta más-más időben érik. Fényes héja alatt édes gyümölcshús van, középen pedig kemény, hosszúkás mag található. Számos fajtája közül a legkeresettebb az egyiptomi "Medjoul", a mézédes "halawi", illetve az illatos "khalesh", de az izraeli "daglet noort" is sokan kedvelik.
A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.
A datolya nagymennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.
Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját.
Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt.