Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

Facebook

A bio termékek előnyei

Napjainkban a bio termékek egyre nagyobb teret hódítanak és egyre több kutatás bizonyítja, hogy az ellenőrzött bio gazdaságokban termelt élelmiszerek valóban jobbak a nagyüzemi termelésnél.

Fontos információ, hogy egy közelmúltban készült német statisztika szerint a nem bio módon termelt élelmiszerek 75%-ában növényvédő szer maradványok mutathatók ki!

 

Hogy miért van ez így?

Sajnos, sokszor erőszakos emberi beavatkozások szükségesek ahhoz, hogy a tömegek által megfizethető élelmiszert termeljenek.

A"termelésbe fogott", amúgy terméketlen földeken, a nagyobb termés eléréshez több – legtöbbször engedélyezett – vegyszert kell alkalmazni, azonban ezektől egyre többen tartanak, hiszen ezek maradványai az élelmiszerben maradhatnak, hosszú távon akár egészségkárosodást is okozva.

Bár a megbízható termelő és gyártó betartja az előírásokat és megvárja azt az időt míg ezek az anyagok az emberre ártalmatlanok lesznek, sokan, különböző megfontolások alapján inkább igyekeznek bio termékeket választani.

 

Hogy miért lehet előnyösebb bio terméket vásárolni?

 • Előállításuk nem terheli a természetet vegyszerekkel, mert csak a szigorú szabályoknak megfelelő, környezetbarát kezelőanyagokat használhatnak.
 • Korábban tanulmány készült egy új-zélandi lánykollégium lakóinak egészségi állapotáról. A közel három éves kísérletben a diákok kizárólag bio élelmiszereket fogyasztottak. Ennek eredményeként kevesebb volt a megfázás és a köhögés, gyorsabb volt a gyógyulás, csökkent a sportsérülések, valamint a bőr- és fogpanaszok száma.
 • Néhány éve egy kolostorban vizsgálták, milyen hatása van a bio élelmiszerekre való áttérésnek. A kísérlet résztvevői arról számoltak be, hogy egészségügyi panaszaik csökkentek. Ezzel egyidejűleg kimutatható volt, hogy a vérükben megnőtt a vírusok elleni védelemért felelős immunsejtek száma.
 • Mivel a természetes kezelőanyagok kevésbé agresszívek, ugyanahhoz a hatásfokhoz több emberi erőforrás kell. A rovar kártevőket (pl. hernyókat) több esetben kézzel távolítják el a termésekről és kézi gyomirtást alkalmaznak, így a munkáltatást is támogatják a bioterméket vásárlók.
 • Jól mérhető, hogyan hat a bio élelmiszerek fogyasztása az anyatej minőségére. Azoknak az anyáknak a tejében, akik zömében bio élelmiszerekkel táplálkoztak, több omega-3-zsírsav és többszörösen telítetlen zsírsav volt kimutatható.
 • Mivel nem használnak műtrágyákat, így a talajt és azon keresztül az ivóvizet sem szennyezik a biogazdaságok.
 • Egy, az angliai Newcastle-i Egyetemhez tartozó gazdaságban végzett kutatás eredményei szerint az ökológiai gazdálkodásban előállított növények több olyan hasznos vitamint és antioxidánst tartalmaznak,melyekről tudjuk, hogy segítenek a szervezetünk számáramegküzdeni a különböző betegségekkel. Emellett a bio termékekben nagyobb ásványi anyag-, többek között vas- és cinktartalmat találtak.
 • Egy, a Kaliforniai Egyetemen végzett vizsgálat szerint az bio módon termelt paradicsom kétszer annyi flavonoidot (a szívbetegségek kockázatát csökkentő antioxidánst), míg a bio fejeskáposzta 30%-kal több C-vitamint tartalmaz.
 • A bio gazdálkodásból származó szárnyasok húsa és egyéb állatok teje több fehérjét, és szignifkánsan több ásványi anyagot, vitamint és értékes zsírsavakat tartalmaz. Gondoljunk arra is, hogy a biogazdálkodásban tartott állatok életminősége mennyivel méltóbb a tömegtenyésztett állatokéval szemben!
 • A feldolgozás során is kerülik a mesterséges anyagok használatát, így ízesítésre is jellemzően természetes ízesítőanyagokat használnak és következetesen kerülik az ízfokozók, mesterséges tartósítószerek alkalmazását.
 • A bio termékek ára elsőre magasabbnak tűnhet, ugyanakkor minőségibb és tápanyagban gazdagabb terméket kapunk pénzünkért.
 • Mivel rendkívül szigorúan szabályozott, hogy mely termékek kaphatnak bio minősítést, így nagy biztonságot adhat a fogyasztónak, hogy valóban azt kapja, amit a csomagolás állít!


Összefoglalva

A föntiekből látható, hogy a bio termékek fogyasztásával nemcsak több, biológiailag hasznos anyag jut be a szervezetbe, hanem ezúton csökkenthető a növényvédőszer-maradványok, az adalékanyagok és a génmanipulált alapanyagok felhasználása okozta egészségügyi kockázat is.

Földünk és a következő generációk védelme érdekében a szemléletváltás rendkívül fontos és aktuális feladat mindannyiunk számára.

A fenntartható fejlődéshez minden egyes ember apró, majd nagyobb lépései vezetnek, így akár egy-egy biotermék vásárlásával is elkezdhető a szükséges változások sora, ami nem csak hosszú távú befektetésként térül meg, de már számunkra is érezhető változásokat hozhat!

  

 

 

Forrás: