Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

A biobolt szilvásváradi méhészete

Ha szeretne valódi mézet fogyasztani, akkor válassza a több, mint egy évszázados múltra visszatekintő méhészetünk termékeit !

Az Országos Magyar Méhészeti egyesület tagjaként munkát, energiát nem sajnálva mindent megteszünk mézeink jó hírnevének öregbítéséért, így ha Ön is a szilvásváradi méhészetünk mézeit választja, biztos lehet abban, hogy a virágok nektárjából a méhek által készített 100%-osan valódi méz került az asztalára!

Barátsággal ajánljuk Önnek is akácmézünket, mely íze kellemesen lágy, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni, vagy akár önmagában édességként fogyasztani.

Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz.

Jöjjön be hozzánk az egri  Vitál Centrum Bioboltba és tegyen egy próbát. Kóstolja meg saját termelésű akácmézünket !

Fogyassza egészséggel !



 

Egy kis mézismeret

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.

Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget.

Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nem csak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember.

A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.

A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.

Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.

A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként stb. ajánlja.

A méz...

A méhek (és az ember) tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja.

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket.

Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma.

Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát.

Az enzim tartalma adja a legértékesebb részét a méznek! Sajnos 40 °C hőmérsékleten megindul a lebomlásuk. A modern világunkban létfontosságú, mert alig van már élelmiszer amiből az emberi szervezet pótolhatná ezt a létfontosságú anyagot a szervezet és a sejtek működéséhez.

 A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén.

Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.

 

Vitál Centrum Biobolt és Táplálékallergia Szaküzlet

Bio webáruház