Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

Facebook

Mediterrán étrend

 

Mediterrán étrend

Az utóbbi években a médiában, a különböző konferenciákon, sőt még társasági beszélgetések során is egyre gyakoribb téma a mediterrán táplálkozás. E kifejezés ugyanakkor csupán gyűjtőfogalom, hiszen a térség országaiban élő lakosság szokásai, hagyományai, vallása, kultúrája és életmódja is különböző, így ételkészítési eljárásaik, táplálkozási szokásaik is bizonyos eltérést mutatnak.

A mediterrán táplálkozás jellemző és meghatározó vonásai azonban valamennyi mediterrán országban a következők:

  • bőségesen fogyasztott növényi eredetű táplálékok (zöldségfélék, főzelékfélék, hüvelyesek, diófélék és olajos magvak);
  • a főtt tészták, a kenyér és a rizs szintén fontos elem;
  • friss gyümölcsök rendszeres fogyasztása;
  • legfőbb zsiradékforrásuk az olívaolaj, melyet ételkészítéshez és saláta-dresszingekhez is használnak;
  • rendszeres tengeri halfogyasztás;
  • mérsékelt és étkezésekhez csatlakozó borfogyasztás;
  • mérsékelt húsfogyasztás (sertés- és marhahús helyett főként baromfi);
  • tejtermékek közül főként a fermentált készítmények (joghurt, túró, sajt) mérsékelt fogyasztása.

 

Ez az egyszerű, a gyakorlatban könnyen megvalósítható táplálkozási mód valójában egy életforma, melyhez a rendszeres napi testmozgás is hozzátartozik. Szerencsére mediterrán módon bárhol – így hazánkban is – lehet és érdemes táplálkozni, hiszen számos szakirodalmi adat is igazolja a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kockázatát csökkentő, illetve e betegségek eredményes kezelését elősegítő hatását.

A mediterrán étrendhez hasonlóan a hazai táplálkozási ajánlások is a teljes őrlésű lisztből készült gabonafélék, valamint a zöldségfélék és gyümölcsök bőséges fogyasztását javasolják. A mediterrán ajánlás kiegészül a napi olívaolaj fogyasztással, amit örvendetes lenne átvennünk, hiszen mind a mediterrán térségben, mind Magyarországon igen jelentős mennyiségű zsiradékot fogyaszt a lakosság – a különbség mindössze annyi, hogy nálunk ennek nagy részét még mindig állati eredetű zsírok teszik ki. Míg az olívaolaj elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, addig az állati eredetű zsírok kifejezetten kockázat-növelő tényezők! Nálunk az olívaolaj térhódítását leginkább magas ára akadályozza, így főként napraforgó étolajjal főzünk, pedig a repceolaj ugyanazokkal az értékekkel rendelkezik, mint az olívaolaj!

 

A tengeri halak rendszeres, legalább heti kétszeri fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében számunkra is igen fontos lenne, de mi egyelőre messze vagyunk ettől. Helyette jóval több vörös húst fogyasztunk, ami a mediterrán étrendben ajánlásként maximum havi 4 alkalommal szerepel.

Közismert, hogy a túlzott só bevitel a magas vérnyomás betegség fontos kockázati tényezője, Magyarországon mégis az átlagosnál is nagyobb a só fogyasztás. Ennek kétharmada-háromnegyede az élelmiszeripari termékekből, a többi sózási szokásainkból származik. A helyzet javulását elsősorban az élelmiszeripar megértő együttműködésétől, valamint saját tudatos, mértéktartásunktól remélhetjük.

A magyar ajánlás – érthető módon – külön foglalkozik az egészséges testtömeg megtartásának kérdéseivel, de természetesen a mediterrán életmód-ajánlásoknak is szerves részét képezi a rendszeres fizikai aktivitás jelentőségének hangsúlyozása.

Fentiekből kitűnik, hogy a magyar táplálkozási ajánlásokban is felismerhetők mediterrán vonások, így nem okozhat számunkra különösebb nehézséget, hogy megbarátkozzunk a mediterrán étrenddel. Többek között ennek az egészségvédő táplálkozási és életformának a megvalósításával a szív- és érrendszeri betegségek több mint egyharmada, a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető lenne!

 

Vitál Centrum Biobolt és Drogéria

Eger, Jókai út 10.

Bioélelmiszer,Vitamin,Gyógynövény

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!