Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

Facebook

Amitől a gyermek okosabb lesz

 

Amitől a gyermek okosabb lesz

A legzsírosabb testrészünk.Az emberi agy nagyrészt, mintegy hatvan százalékban zsírból áll, amennyiben a vizet nem számítjuk. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a zsírnak kulcsszerepe van az agy kifejlődésében is.

A kutatás célja egy omega-3 zsírsav, név szerint a DHA (dokozahexán sav) volt. Ez teszi ki az agyunk 25-35%-át valamint a szem retinájának 50-60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége.

A csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű DHA jelenléte. Ismert, hogy a DHA módosítja a sejthártya pár alapvető tulajdonságát. Megváltoztatja a rugalmasságát, az áteresztő képességét és kulcsfontosságú a szabályozó fehérjékkel való kapcsolatban is. Emiatt szerepe van közvetlenül az idegrendszer ioncsatornáinak tevékenységében, és a sejtek közti elektromos jelzések valamint a memória működésében. Áttételesen pedig természetesen a tanulási és kognitív képességek létrejöttében.

A születést megelőző időszak és az azt követő pár hónap során kritikus a megfelelő DHA ellátottság. Ez alatt az időszak alatt az anya DHA ellátottsága jelenti a magzat és a csecsemő számára az egyedüli forrást. A Queensland Egyetemen tapasztalt eredmények magyarázatot adnak arra  korábban is megfigyelt dologra, hogy az anyatejjel nevelkedett babák kognitív előnyt élveznek mesterségesen táplált társaikkal szemben.

Csupán érdekes adatként: az amerikai nők vérének DHA szintje a fejlődő világ országainak átlagával egyenlő csupán. Miközben százszor vagy ezerszer több pénzből élnek sanyarú sorsú embertársaikhoz képest, tápanyag ellátottságuk ugyan olyan rossz, nagyrészt az étrendi rossz választások eredményeként. 

Már hivatalosan is ajánlott

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság elismerte, hogy az omega-3 zsírsavak, név szerint a DHA (dokozahexaénsav) hasznos lehet az újszülöttek szemének és kognitív funkcióinak kifejlődése szempontjából. Korábban ugyanez a hivatal még visszautasította a Merck Selbstmedikation GmbH ilyen irányú javaslatát mondván: nem szükséges a DHA étrendi kiegészítése, mert a kiegyensúlyozott étrend azt biztosítja. Ezt általánosítva igaznak tartották a nem anyatejjel táplált csecsemők esetén is. A hivatal véleménye most 180 fokos fordulatot vett.

"A DHA-nak strukturális és funkcionális szerepe van az agy és a retina kifejlődésében és a kismama DHA fogyasztása hozzájárulhat a szem korai kifejlődéséhez és az agy normális kognitív fejlődéséhez", írta dr. Juliane Kleiner, az EFSA táplálkozási szakértője. Azt is hozzá teszi viszont, hogy: "Nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozólag, hogy az omega-3 étrendi kiegészítése hozzájárulna a csecsemők egészségesebb agyi és szemfejlődéséhez". 

Kiegészíteni vagy nem kiegészíteni?

Peter van Doorn az Európai Étrendkiegészítő Gyártók Szövetségének elnöke nem érti, miért koncentrál a hivatal kizárólag a DHA kiegészítéssel kapcsolatos vizsgálatokra, és miért nem veszi figyelembe a javaslat beterjesztőinek teljes dokumentációját. Szerinte a hivatal fontos kutatási eredményeket hagyott figyelmen kívül és szándékosan késlelteti a bizonyítékok nyilvánosságra kerülését. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy számos EU tagállam élelmiszerbiztonsági hivatala saját hatáskörben engedélyezte a DHA és az EPA (eikozapentaénsav) zsírsavakkal kapcsolatos egészségre vonatkozó állításokat.

A hivatal most részben engedett, de még mindig nem fogalmazott meg konkrét ajánlást a mennyiségekkel kapcsolatban. Mit tehet ilyen esetben egy kismama? Amíg a vita eldől, érdemes az alapján mérlegelni, hogy miközben semmi ismert mellékhatása nincs a telítetlen zsírsavak fogyasztásának, a hasznának mértékén vitatkozni nem érdemes. Hasznosabb dolog nagy mennyiségben fogyasztani.

Az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges DHA-t a kismamának kell elfogyasztania és átadni a magzatnak vagy a csecsemőnek. A legjobban hasznosuló formát az állati, elsősorban halból származó zsírok jelentik. A lazac, a szardínia és a tonhal, de bármelyik hideg vízi hal remek DHA források. Kisebb mennyiségben a vörös húsok és a tojás tartalmaz DHA zsírsavat.

Csecsemők esetén egy felszúrt kapszula tartalmát a bőrébe dörzsölve azonnal a véráramba juttathatjuk a legjobb minőségű olajat, ami a szoptatás alatt a legjobb kiegészítési mód. Amikor aztán áttér a szilárd táplálékokra, abba bele lehet keverni egy kapszula halolajat észrevétlenül. De persze ehet halhúst is, amikor már velünk étkezik.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!