Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

Eritritol

Ma már az ételek édesítésére használatos természetes édesítők -szerencsére- kezdik visszaszorítani a hagyományos kristálycukor használatát.

Az ételek, italok édesítésére tökéletes választás az eritritol (vagy más néven eritrit, erythritol), amely egy a természetben is előforduló édesítőszer.

 

Miért jó választás az eritritol?

Eritritol - Vitál Centrum Biobolt EgerAz Eritritol glikémiás indexe nulla, így az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

0 kalóriát tartalmaz, így nem hízlal. Mindezeknek köszönhetően óriási népszerűségnek örvend a fogyókúrázók körében is.

Egy sok szempontból kiemelkedő termék a természetes édesítőszerek között, melyet a cukorbetegeken kívül paleósok, candida diétán élők is nyugodtan fogyaszthatnak.

Nem okoz fogszuvasodást, mert a szájban található baktériumok nem tudják feldolgozni.

Édesítőereje kicsit gyengébb a cukorénál, de az íze szinte teljesen megegyezik annak ízével.

Fontos megemlíteni, hogy nincs utóíze. Íze enyhén hűs.

Megjelenése is szinte teljesen azonos a cukoréval, leggyakrabban fehér, kristályos formájában találkozhatunk az eritritollal.

 

Az eritritol a természetben

Eritritol - Vitál Centrum Biobolt EgerAz eritritol megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben, gombákban, tengeri moszatokban.

Néhány erjesztett ételben is fellelhető, például a sajtban vagy a borban. 

Nagy mennyiségben üzemi körülmények között állítják elő répacukorból, vagy nádcukorból.

John Stenhouse brit kémikus 1848-ban fedezte fel friss és erjesztett gyümölcsökben.

 

Az eritritol története

Eritritol - Vitál Centrum Biobolt EgerA japánok már 1990 óta használják joghurtokban, cukorkákban, csokoládékban, lekvárokban, gyümölcszselékben is.

Az USA-ban 1997-ben engedélyezték, majd négy évvel később teljesen biztonságosnak nyilvánították a hatóságok. Ezt követően az élelmiszeriparban is széles körben elterjedt a használata.

Az Európai Unióban 2003 óta van forgalomban.

Az élelmiszeripar is egyre szélesebb körben használja az eritritolt, szerencsére a bioboltok polcain egyre több olyan élelmiszerrel találkozhatunk, amelyeknél az édesítést ezzel a természetes, és előnyös tulajdonságokkal rendelkező édesítőszerrel oldották meg.

 

Az eritritol a konyhában

Eritritol - Vitál Centrum Biobolt EgerAz eritritol népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy sütéskor és főzéskor is nagyon jól, korlátlanul használható.

Egyedül az élesztő felfuttatására, valamint karamellizálásra nem alkalmas.

Kávé, tea, turmixok és különféle italok édesítésére is kiváló választás.

Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze enyhén hűs. Jól kombinálható más édesítőszerekkel.

 

Összefoglalva elmondható, hogy az eritritol egy természetes és biztonságos édesítőszer, amely széleskörűen felhasználható a hagyományos cukor kiváltására.

Tökéletes választás cukorbetegeknek, paleósoknak, candida diétát tartóknak, vagy egyszerűen azoknak, akik száműzték, vagy kerülik a hagyományos cukor használatát a táplálkozásukból.

 

Glikémiás indexe: 0

Átlagos tápérték 100 g Eritritolban:

  • Energia: 0 kJ/0 kcal
  • Zsír: 0 g, amelyből:
  • telített zsírok: 0 g
  • Szénhidrát: 100 g
  • amelyből
  • cukrok: 0 g,
  • poliolok: 100 g
  • Fehérje: 0 g
  • Só: 0 g

 

Az eritritol fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.