Biobolt Eger - hírek, akciók

Iratkozzon fel a Vitál Centrum biobolt hírlevelére, hogy Ön se maradjon le a biobolt legfrissebb híreiről, akcióiról!

» Feliratkozom

BIO és Gluténmentes gesztenyeliszt - 350g Bauck Hof

BIO és Gluténmentes gesztenyeliszt - 350g Bauck Hof
A bioboltban és a bio webáruházban is
MÁS TERMÉKET KERES? KÉRJÜK ÉRDEKLŐDJÖN ELÉRHETŐSÉGEINKEN!
Értékelés:

Cikkszám: 256938-40156378237370

BIO és Gluténmentes gesztenyeliszt - 350g Bauck Hof

Kiszerelés: 350g (0,35kg)

Bio gesztenyeliszt - ellenőrzötten gluténmentes.

Garantáltan < 20ppm gluténtartalom.

A gesztenyeliszt paleolit és gluténmentes étrendben is fogyasztható!

Az általában használt liszt 20%-át ki lehet cserélni gesztenyelisztre, de akár 100%-ban helyettesítheti a receptben megadott mennyiséget gesztenyeliszttel, de keverheti is más lisztekkel is.

Kiválóan alkalmas a sütéstől a főzésig, kenyér, sütemény és palacsinta készítéséhez.

Erőteljes aromája miatt főleg azoknak érdemes használni, akik szeretik a gesztenye ízét. Kifejezetten kenyerek és péksütemények sütéséhez ajánljuk, főként mogyoró, mandula, gesztenye, méz és csokoládé ízű ételekhez.

A búzaliszttel összehasonlítva kevesebb emészthető (nettó) szénhidrátot tartalmaz, mindössze 71,4 gramm szénhidrát van 100 gramm gesztenyelisztben. Alacsony (csupán 344 kcal/1456 kj/100 g) kalóriatartalma miatt kiválóan beilleszthető fogyókúrákba, diétákba.

A gesztenyeliszt rostban gazdag, 10,58% rostot tartalmaz. Mivel napjaink egyik fő problémája, hogy napi táplálékunk igen kevés rostot tartalmaz, a gesztenyeliszt használatával ezt az arányt javíthatjuk.

A gesztenyeliszt Magyarországon egy újabb termék a reformélelmiszerek palettáján, ami a krónikus gyomorhurutban szenvedőknek sem okoz panaszokat, de Olaszországban többszáz éve ismerik, már a középkori Itáliában is a búzaliszt konkurense volt.

Franciaországban is a péksütemények közkedvelt hozzávalója.

Bár a gesztenye tulajdonképpen dióféle, (és ezért annak, aki a diófélékre és az olajos magvakra allergiás, vigyáznia kell vele) a gesztenyeliszt lényegesen különbözik a többi dióféléből készült liszttől, mint például a mandulaliszttől vagy mogyoróliszttől. Először is, a gesztenyelisztnek rendkívül alacsony a zsírtartalma, és mivel magas a keményítőtartalma, a lisztje mind tápértékét tekintve, mind felhasználásában sokkal jobban hasonlít a maglisztekre, mint a tipikus diófélék lisztje.

Hűvös helyen tartandó, viszont felbontás után főleg nyáron tárolja a hűtőszekrényben 0-4°C között, hogy távol tartsa az élősködőket!

Bár a gesztenyeliszt a ~65-ös glikémiás indexe magasnak számít, (ahhoz, hogy az alacsony kategóriába essen, 55 alatt kellene lennie.) még mindig alacsonyabb, mint az általában sütésre használt akár gluténtartalmú, akár gluténmentes liszteké, mint pl. a fehér rizsliszté (GI=~95),  a burgonyakeményítőé (GI=~95), a nyílgyökérporé (GI=~85) vagy a fehér búzaliszté (GI=~85).

Az biztos, hogy lényegesen drágább és nehezebben fellelhető a gesztenyeliszt, de aki alacsonyabb glikémiás indexet és gluténmentes összetevőket keres a receptekben megadott fehér rizsliszt helyett, azoknak a gesztenyeliszt jó választás lehet.

A gesztenyeliszt az édes-diós ízét a nemes gesztenyéből nyerte. A XIX. századtól ez volt a fő élelmiszer a hegyvidék falusi lakosainak Dél-Európában.

Összetevők:

100% gesztenyeliszt ellenőrzött biogazdaságból.

+ Véleményt írok

#1 - Katalin2014.08.14. 20:08

Gesztenyelisztes palacsinta
Hozzávalók: ( 2 adag )

3 db tojás
9 evőkanál Bauck Hof Bio gesztenyeliszt
1 ek kókuszolaj (felolvasztva)

Összekeverjük az összetevőket.
Forró kókuszolajban kisütjük a palacsintákat.
A palacsintákat lekvárral, túróval vagy kakaóval tölthetjük.